FANTASTISKE SKABNINGER 3:

DUMBLEDORES HEMMELIGHED

★★★★☆☆

"The Batman" og "Morbius" kan godt gå hjem og lægge sig. Det foreløbig flotteste fantacy eventyr får man i FANTASTISKE SKABNINGER 3: DUMBLEDORES HEMMELIGHED. Det skyldes ikke kun, at Mads Mikkelsen er med, selvom hans pompøse selvfedme passer godt til denne karakter. For en gang skyld kan vi også høre de fleste af hans replikker, og spørgsmålet er, om dette ikke Mads Mikkelsens bedste indsats i en engelsksproget film? Men vi savner alligevel Johnny Depps mere komplekse spil.

Eddie Redmayne ligner stadg en forvokset teenager i rollen som Newt, og Jude Laws sprøde stemme kompenserer for et uklædelige fuldskæg. Vi bekymre os over Ezra Millers stadig mere skrøbelige fremtoning i rollen som Credence, hvorimod Callum Turners Theseus strutter af sundhed og selvtillid.

Katherine Waterstons medvirken er ikke meget mere end en gæsteoptræden, men i det mindste værd at vente på. Hendes Porpentina må vige pladsen til fordel for seriens sødeste par, bageren Jacob og Queenie. Dan Fogler og Alison Sudol ser ud som om, at de virkelig har hygget sig i coronatiden, men det gør dem bestemt ikke mere elskelige.

Vi er nu midtvej i Rowlings bebudede føljeton på 5 film, og rent produktionsmæssig er standarten stadig uhyre høj – med spektakulær scenografi, detaljerige kostumer og imponerende visuelle effekter.

Selv Harry Potter-filmene nåede aldrig dette niveau, og David Yates, der også stod bag nogle af Potter-filmene, er tydeligvis blevet endnu dygtigere på den tekniske front. At vi så undervejs godt kan kede os lidt – hvorfor skal disse storfilm næsten altid vare langt over to timer? – kompenseres der for i en flot og bevægende finale.

Fans af genren og serien kan derfor roligt sætte sig i biografsæderne, det eneste rigtige sted at sidde, hvis man skal nyde en film af denne type.