BELFAST

★★★★★★

Uanset om ham Oscar måtte foretrække "The Power of The Dog", "Coda", "West Side Story" eller "Dune" ændrer det altså ikke på, at BELFAST er årets suverænt bedste film. Den er da også nominereret til 7 Oscars inkl. bedste film.

Kenneth Branagh dykker ned i sin egen barndom i sit mesterlige manuskript, der skildrer en krigshærget by set fra et barns perspektiv. Derfor er det trods den tragiske ramme, der synes mere aktuel end nogensinde jvnf. situationen i Ukraine, en opløftende historie om kærlighed, håb og længsel.

Kenneth Branagh har virkelig håndplukket sine skuespillere, og det mærker man i den grad. Lille Jude Hill er et under af naturlighed som Buddy, en fiktiv udgave af Kenneth Branagh som barn. Caitriona Balfe og Jamie Dornan er betagende som de idealiserede forældre og helt i særklasse fremstår Ciarán Hinds og Dame Judi Dench, begge Oscar-nomineret for de elskelige portrætter af bedsteforældrene.

Der veksles fikst mellem farvefilm og s/h i de sublime billeder, og den stilsikre periodeskildring sidder tilmed lige i øjet. Det potente soundtrack formår både at tilfredsestille nostalgikere og kommentere handlingen, og gamle Van Morrison er tilmed Oscar-nomineret for årets sang.

Bafta (The British Academy of Film and Television) har allerede kåret filmen som årets bedste britiske film, og de bør jo vide det. BELFAST er Kenneth Branaghs hovedværk, på een gang smertefuldt smuk, og samtidig underholdende på en dyb menneskeklog måde, der sender os storsmilende – men med våde øjne – ud af biografen.