BARTLEBYERNE

★★★★★☆

Herman Melville er også udenfor de litterære kredse mest kendt for den småfilosofiske roman om hvalen "Moby Dick". Men selvfølgelig finder det kunstnerisk nysgerrige Nyhavnsteater FÅR 302 frem til en lille novelle med titlen "Skriveren Bartleby", som de beslutter at dramatisere.

Siggi Óli Pálmason har begået en formidabel scenografi, der tager os med til en anden tid, som også understøttes af Siggi Óli Pálmasons klassisk inspirerede kostumer. Samtidig formindskes forestillingens frihedsunivers – næsten uden vi opdager det. Her beretter Bartlebys tidligere arbejdsgiver (gestaltet med passende pondus og værdighed af Jesper Hyldegaard) om den sære Bartleby og andre af kontorets mærkværdigheder.

Bartleby er en tilsyneladende velfungerede medarbejder, der begynder at afvise alle opgaver og forslag fra sin arbejdsgiver med ordene: "Jeg foretrækker at lade være". Efterhånden bliver den irrationelle Bartleby et problem for de øvrige medarbejdere og i sidste ende chefen, og den store tragedie lurer forude.

Peder Holm Johansen spiller Bartleby med en ejendommelig uskyld, der gør det vanskeligt at bebrejde Bartleby hans svar. Charlotte Elizabeth Munksgaard og Birgitte Prins med forrygende galskab et par af Bartlebys kolleger samt et par tankefulde politibetjente, der spejler deres egne arbejdsindsatser i Bartlebys. I stedet for at tænke ud af boksen, kan man nemlig også tænke ind af boksen!

Anders Carlssons herligt ekspressive og konsekvente iscenesættelse får i den grad de medvirkende rundt på gulvet, og vi har ingen problemer med at drage paralleller til vores såkaldte moderne arbejdsliv, hvor vi alle er i fare for at blive een af Bartlebyerne. Komponisten Camilla Bang nøjes ikke med at servere stemningsmættede og relevante sange til forestillingen, men bidrager ligeledes med en hel lydkulisse, der øger forestillingens dramatiske intensitet.

BARTLEBYERNE hører blandt Teater FÅR 302s mest overbevisende udspil i de senere år, og netop den gakkede stil, som er blevet teatrets særkende, gør, at man nok har savnet netop dette teater lidt mere end andre under coronokrisen. Så benyt dig af chancen for at se en forestilling, der i sandhed ikke ligner andre.

(Michael Søby)