SPEAK NO EVIL

★★★☆☆☆

Christian Tafdrup debuterede som barneskuespiller for snart 30 år siden i den provokerende film "Smukke dreng", og som instruktør har han også formået at vække opsigt med den den prisbelønnede kortfilm "En forelskelse" samt de Bodil-belønnede spillefilm "Forældre" og "En frygtelig kvinde".

Hans seneste film SPEAK NO EVIL er et af de bedre bud på den klichétunge gyser-genre, og konfronterer dansk komformitet med udenlandsk mystik.

Morten Burian og Sidsel Siem Koch spiller ganske overbevisende et ægtepar, der på en familieferie med deres lille datter (Liva Forsberg). De møder hollandsk par med en søn på alder med deres datter, og pludselig en dag modtager de en invitation om at besøge den lille hollandske familie. De kaster sig ud i det – for man vil jo for alt i verden ikke virke som om, at man har mistet eventyrlysten.

Den kan man til gengæld risikere at miste ved at se SPEAK NO EVIL, en djævelsk ubehagelig film, som kun genrens fans vil kunne nyde.

Tafdrup leger med vores angst for de fremmede, og de svarer igen med filmens temmeligt usympatiske budskab: "Vi gør kun det, I giver os lov til at gøre".

Fedja van Huêt giver en skræmmende portræt af den hollandske "læge uden grænser".

Men hvorfor nogen lader deres små børn medvirke i en film af denne type, må man til stadighed undre sig over. Det er måske i virkeligheden det allermest uhyggelige ved SPEAK NO EVIL (eller "Gæsterne" som den oprindeligt hed på dansk).