HVIDSTENGRUPPEN II

– DE EFTERLADTE

★★★☆☆☆

Anne-Grethe Bjarup Riis, der for nyligt blev nomineret til en Robert for den meget personlige kortfilm "Til Gilbert fra mor", slipper helskinnet fra at lave en efterfølger til "Hvidsten Gruppen", og denne gang skrives "Hvidstengruppen" tilmed i eet ord.

Da en række af de mandlige medvirkende døde i løbet af den første film, så har man valgt at fokusere på de efterladte kvinder denne gang. Tulle (en udmærket præstation af Marie Bach Hansen) sidder i fængsel sammen med sin lillesøster, og deres mor (den altid glimrende Bodil Jørgensen) må passe Tulles baby.

Desværre savner filmen fremdrift, og manuskriptet synes at være een lang ophobning af lidelser uden det fornødne perspektiv. Et par af de autentiske historier har ellers tilløb til at blive interessante, men alt for ofte ender det i føleri.

Bodil Jørgensen, der efterhånden må regnes blandt vores ypperste skuespillere, formår dog stadig at bevæge, uden at det tager overhånd, og i en lille fin rolle som den indespærrede Monica Wichfeld, formår Ellen Hillingsø at give filmens rørstrømske tone modvægt med en skarp og usentimental præstation, der klæder filmen.

Filmens mænd synes ikke at interesse Anne-Grethe Bjarup Riis, men nyligt afdøde Hans Holtegaard formår alligevel at markere sig i sin sidste rolle i rollen som den slibrige Ebbe Nielsen. Nævnes bør også Jacque Lauritzen, der får det maksimale ud en lille fin rolle som graver.

HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE virker tungere og mere dyster, end den første film, så man bør ikke regne med de sammne besøgstal denne gang. Filmen fremstår nogenlunde sober det meste af (men desværre ikke hele) vejen.