GREVEN AF LUXEMBOURG

★★★★★☆

Den Jyske Opera fejrer et flot 75-års jubilæum i det århusianske Musikhus med en fejende flot og ikke mindst festlig udgave af Franz Lehárs GREVEN AF LUXEMBOURG.

Operakorets medlemmer bliver i anledning af jubilæet forkælet med egentlige roller, og selvom ikke alle er lige gode skuespillere, så får operachefen, iscenesætter Philipp Kochheim, det bedste frem i hele ensemblet – ikke mindst musikalsk.

Aftenens dirigent, musikchef Christopher Lichtenstein, står i spidsen for det særdeles velspillende Aarhus Symfoniorkester. Den vittige libretto, som Philipp Kochheim har bearbejdet efter Alfred Willner, Robert Bodanzky og Leo Steins forlæg, er boblende veloplagt oversat af Jacob Beck, med sans for perioden, hvori værket blev støbt (i starten af 1900-tallet) såvel som den aktuelle relevans.

Barbara Bloch udviser visuel fantasi i både kostumer og dekorationer, således at den galskab, der præger forestillingen med udgangspunkt i stykkets groteske intrige, bliver understøttet i klæder og kulisser.

Franz Lehárs spudlende toner kan slet ikke undgå at få publikum i godt humør, og selvom GREVEN AF LUXEMBOURG var et overraskende valg som jubilæumsforestilling, så fremstår det som det helt rigtige valg i denne sæson.

Og hvem ved, måske får vi endelig "No No, Nanette" at se igen på en dansk scene? Den Jyske Opera har i al fald lært os, at intet er umuligt, når man blot går helhjertet til opgaven.

(Michael Søby)