PSYCHO

★★★★★★

Alfred Hitchcock vandt aldrig en Oscar i instruktør-kategorien, men fik tildelt en æres-Oscar efter fem forgæves nomineringer. Den sidste af disse var for PSYCHO, der selv 60 år efter premieren må regnes blandt verdens bedste gysere – på niveau med "Frankenstein", "Vindeltrappen", "Hvad blev der egentlig af Baby Jane?" og "Rosemarys baby".

Glem alt om John Carpenter – Alfred Hitchcock er genrens eneste sande mester, hvad også "Rebecca" og "Fuglene" understreger. Hvis PSYCHO ikke er Alfred Hitchcocks bedste film, så er det i al fald den, der bedst demonstrerer hans tekniske virtuositet og hans evne til at forny genren.

Man kan med en vis ret sige, at PSYCHO er filmhistoriens første moderne psykologiske gyser. Så forekommer det mindre vigtigt, om det faktum, at han afliver sin stjernes karakter efter kun et kvarter, skyldes endnu en afvisning fra en af de skønne blondiner, som han så ofte valgte til filmhovedroller.

Janet Leigh fik i det mindste en velfortjent Oscar-nominering ud af sin medvirken, og det vedblev med at være karrierens højdepunkt. At den mindre talentfulde datter Jamie Lee Curtis også skulle få sin karriere låst i samme genre, kan bedst beskrives som skæbnens ironi.

Flotte John Gavin, der et par år forinden havde fået sit gennembrud over Lana Turner i Douglas Sirks uimodståelige hovedværk, melodramaet "Lad andre kun dømme" ("Imitation of Life"), havde ikke mange chancer overfor Anthony Perkins’ karrieredefinerende indsats som Norman Bates, og Gavin opgav ganske passende sin karriere til fordel for diplomatiet.

John L. Russells sort-hvide billeder udløste også en Oscar-nominering i lighed med filmens ikoniske kulisser, og det skræmmende PSYCHO-hus benyttes stadig som en ikke uvæsentlig del af Universal Tours i Hollywood. Filmkomponisten Bernard Herrmann ("Taxi Driver") og Anthony Perkins burde naturligvis også have modtaget Det Amerikanske Filmakademi for deres indsatser. Men det slags går ikke altid efter fortjeneste, som både den nominerede Kristen Stewart og den ikke nominerede Lady Gaga bør erindre sig i år…