DU SOM ER I HIMLEN

★★★★★☆

Tea Lindeburg får en forbløffende spillefilmdebut som manuskriptforfatter og instruktør med DU SOM ER I HIMLEN baseret på Marie Bregendahls rystende litterære gennembrud, "En dødsnat" fra 1912.

Intet under at Tea Lindeburg modtog instruktørprisen på San Sebastian filmfestivalen, for hende debut forekommer både original og sikker. Hendes ganske enestående visuelle vision i skildringen af kvinders livsvilkår i 1800-tallet understøttes til fuldkommenhed af Marcel Zyskinds hypnotisk smukke og skræmmende billeder.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl vandt sidste år som den yngste nogensinde en Robert for årets bedste kvindelige hovedrolle i en TV-serie for rollen som en lille pige, der måske er blevet udsat for overgreb. Nu skildrer hun overgangen fra barn til voksen med lige dele poesi og gru, men altid med en overbevisning, der bør gøre hende til både Bodil- og Robert-favorit næste år. Hun blev i lighed med instruktøren også hædret med en pris i San Sebastian – i dette tilfælde for sit sanselige portræt af den 14-årige Lise.

Hun bakkes fortrindligt op af to af landets største karakterskuespillerinder Kirsten Olesen og Lisbet Dahl som to af familiens hårdtprøvede kvinder, der har de barske livserfaringer mejslet i såvel øjne som krop.

Men også Ida Cæcilie Rasmussen og Thure Lindhardt som Lises forældrene, samt Albert Rudbeck Lindhardt og Stine Fischer Christensen formår at gøre indtryk i lighed med samtlige børneskuespillere.

DU SOM ER I HIMLEN er til tider hård kost, men det betagende billedsprog får os til at hænge på, og vi fortryder ikke bagefter.