DRØMMEMANDEN

★★★★☆☆

En tysk romantisk komedie er efterhånden en sjældenhed i de danske biografer, men DRØMMEMANDEN "Ich bin dein Mensch" er heller ikke nogen helt almindelig romantisk komedie.

Filmen blev forgæves shortlistet til en Oscar, men indbragte Maren Eggert en sølvbjørn for festivalens bedste kvindelige præstation. Hendes nervesitrende portræt af den neurotiske Alma, en succesfuld karrierekvinde, der efter skuffende oplevelser med mænd begynder at date en robot, forekommer på een gang grotesk og stilfærdigt rørende.

Som den uhyre menneskelige robot får Dan Stevens et veritabelt komisk gennembrud – på tysk. Dan Stevens er ellers mest kendt som den mandlige hovedperson Matthew i de tidlige afsnit af den uopslidelige TV-serie om "Downton Abbey".

Med diskrete staccato-bevægelser og en til tider ganske direkte replik formår han at fastholde indtrykket af at være en endog meget vellykket repræsentany for den fagre nye verden
Samspillet mellem dem er forbilledligt, og bunder i noget langt dybere, end hvad vi ser i lignende genrer i diverse Hollywood-film.

Filmen er da også iscenesat af en af Tysklands store skuespillerinder Maria Schrader, der fik et stort gennembrud i sit hjemland med "Ingen elsker mig", inden den store internationale succes med det lesbiske drama "Aimée & Jaguar". Som iscenesætter kender vi hendes bedst for "Stefan Zweig – Farvel til Europa" ("Vor der Morgenröte").

DRØMMEMANDEN leger flabet med kønsrollerne i moderne tid, og modsat så mange andre af genrens film, så får man faktisk noget at tænke over bagefter.