KOMETEN KOMMER

★★★★★☆

Mumitroldenes moder, Tove Jansson, oplever i den grad en international renaissance for sit livsværk efter den internationale filmsucces "Tove" om hendes usædvanlige liv og karriere.

Derfor giver det også rigtig god mening – set med voksne øje – at skabe en teaterversion af et af Tove Janssons mesterværker, KOMETEN KOMMER. Forestillingen er et samarbejde mellem børneteatret Anemonen og GrænseLoes Teater – med dukkemageren Katrine Karlsen som instruktør.

Sissel Romme har skabt en mageløs scenografi, der projicerer papirsilhouetter og askegrå blomster op på vægene, mens en foranderlig drejescene, en magisk stjernekikkert og en funklende stjernehimmel bidrager til et i sandhed eventyrligt univers. Her møder vi Mumitrolden og dennes hundeagtige ven Sniff – to vidunderlige livagtige dukker med udtryksfulde øjne.

Dukkeførerne Henriette Aarup & Christine Gaski giver dem mulighed for at tage på en spændende rejse til Observatoriet i De Ensomme Bjerge, og undervejs møder de både Mumrikken og Snorkfrøkenen med det velkæmmede pandehår.
Her får de forklaringen på den klimaforandring, der truer med at ødelægge den idyliske tilværelse i Mumidalen. En komet har direkte kurs mod Jorden, så de iler tilbage for at redde Mumifar og Mumimor.

Forestillingen egner sig bedst til børn mellem 6 og 12 år, og den aldersgrænse bør man respekteter, men også voksne vil få stor udbytte af denne symbiose mellem videnskab og poesi. Caspar Haarløv har formået at overføre tonen fra diverse Mumitrolde-bøger og film til Anemonen, og Andreas Busks lyriske (folke)musik bidrager smukt til fortryllelsen.

KOMETEN KOMMER fremstår således som sart og sanseligt børneteatret med mening, og man føler sig overbevist om, at Tove Jansson smiler fra den himmel, hvorfra hun til stadighed har udsigt over Mumidalen og dens beboere.

(Michael Søby)