THE ALPINIST

★★★★☆☆

Oscar-belønnede dokumentarfilm som "Man On Wire" og "Free Solo" hylder dumdristige mænd, der imod al sund fornuft begiver sig på farefuld eventyr i højderne. Peter Mortimers THE ALPINIST lægger sig i naturlig forlængelse af disse med sit bevægende portræt af den unge bjergbestiger Marc-André Leclerc.

At Marc-André Leclerc specialiserede sig i at kravle op ad snedækkede bjerge og frosne vandfald har bidraget til filmens visuelle kvaliteter og Marc-André Leclerc personlighed gør også denne film anderledes end de to andre.

Han havde således ikke mobiltelefon og benyttede sig kun af en minimal mængde hjælpemidler og sikkerhedsforanstaltninger. Men eksperter inklusiv "Free Solo"-stjernen Alex Honnold vidner om, at trods Marc-André Leclercs amatøragtige tilgang til denne livsfarlige sport, hørte han blandt de bedste.

De enestående optagelser af dette unikke talent vidner også om en næsten organisk samhørighed med den natur, han besejrede og en imponerende selvkontrol efter svære år med narkoproblemer, da han forsøgte at leve et normalt liv på jorden.

Både kæresten, forældrene og filmens instruktør forsøgte at følge med så langt de kunne, og en tragisk slutning på historien synes næsten uundgåelig.

THE ALPINIST er ikke en film for børn og slet ikke for folk med blot den mindste tendens til højdeskræk. Alle andre må se den godt halvanden time lange dokumentarfilm på eget ansvar.