BECOMING COUSTEAU

★★★★★☆

Liz Garbus’ medrivende portræt af den legendariske Jacques-Yves Cousteau kan meget vel give den danske Oscar-favorit "Flugt" kamp til stregen i kategorien for bedste dokumentarfilm.
Med en rigdom af materiale, der opfatter sjældne film- og tv-optagelser, fotos, breve, dagbøger, interviews etc. forlder hele Cousteaus forunderlige liv sig ud for vore øjne.

Fra de første eventyr under vandet som en af de "tre musketerer" til en drunkneulykke, der for alvor gør ham til en voksen videnskabsmand. Fra den første overrumplende filmsucces med Oscar- og Cannes-vinderen "Den tavse verden" til "Havets hemmeligheder", der blev den mest succesfulde dokumentar-serier på TV nogensinde.

Vi erfarer, hvordan en tur med til Antarktis med den foretrukne søn Phillippe bliver en øjenåbner for den aldrende Jacques-Yves Cousteau, og øger hans engagement i kampen for et bedre klima. TV-stationerne vender desværre hans stadig mere dystre profetier ryggen, men det hårdest slag indtræffer, da Phillippe styrter ned med sit fly.

Ægteskabet med Simone er også blevet vanskeligt og hun holder sin kræftsygdom skjul for familien. Kort tid efter hendes død gifter den 80-årige Cousteau sig igen med elskerinden Francine, som han allerede har to børn med.

Men det igen at være omgivet af børn, synes at give Cousteau en ny vitalitet i sine sidste leveår, som han dedikterer til forbedring af miljøet. Hans indflydelse på etableringen af store internationale klimatopmøder har været betragtelig, og selvom han også erkender tidligere fejl, har han også lært af dem.

Man kan sige, at Jacques-Yves Cousteau personlige udvikling også afspejler den udvikling, vi som samfund har været igennem. Fra at betragte havet som en verden fuld af hemmeligheder blev det det til en verden af skatte, som vi er i færd med at ødelægge. I dag ved vi det godt, men det uhyggelig er, at vi gør ikke nok for det. Det er op til de yngre generationer, og dem fik Jacques-Yves Cousteau fornyet tillid til.

Men som Cousteau godt var klar over, så skal der politisk handling til, før forandringerne kommer. Med BECOMING COUSTEAU har de vanddrivende miljøaktivister dog fået det stærkeste vidneudsagn, de kunne ønske sig.