JUL I GAMMELBY

★★★★☆☆

Teaterdirektøren Kasper Wilton har selv iscenesat den stadig hyggelige 2021-udgave af JUL I GAMMELBY på Folketeatrets store scene.

Mange husker tydeligvis stadig tv-julekalenderen fra 1979 baseret på Robert Fisker, Franz Berliner og Jørn Birkeholms forlæg, hvorimod forestillingens manuskript er forfattet af Leon Feder, Bina Hjort, Jørn Birkeholm og Franz Berliner. TV-serien var optaget i Den Gamle By, og det har tydeligvis også inspireret Christian Tom-Petersen i hans sceonografi, der virkelig tager os med tilbage i tiden – med mange muntre detaljer til følge.

Kasper Wilton har formåede at besætte rollerne, så næsten alle får mulighed for at vise, hvad de kan. Søren Hauch-Fausbølld finurligheder kommer virkelig til sin ret som distræt borgmester, der ovenpå et grotesk kommunevalg synes oplagt til genvalg.

Jeanette Binderup-Schultz finder den helt rigtig sødme i rollen som hans viv, og man glæder sig desuden over Troels Malling, Sofie Alhøj, Christian Iversen og Dan Schlosser – samt flere andre i det store ensemble.

Et veloplagt miniorkester i verdens måske mindste orkestergrav bidrager til at gøre den iørefaldende musik nærværende, og man skal godt nok være et surt løg, hvis man ikke kan finde julestemningen frem undervejs. Publikum lød også til at hygge sig gevaldigt denne søndag eftermiddag.

Historien er hvad den er, men det var den egentlig også i "Jul i købmandsgaarden" (eller "Fra den gamle købmandsgaard", som den oprindeligt hed), og det afholdte ikke den Bodil-belønnede klassiker fra at blive en af allertiders mest populære danske julefilm – kun overgået af "Nøddebo Præstegaard", som Folketeatret også har været endog meget flink til at spille.

Måske man skulle forsøge sig med en sceneversion af "Jul i Købmandsgaarden", da det efterhånden mest er dramatiserede tv-julekalendere, vi oplever op til jul på de store teatre. Alene i år har vi set hele tre dramatiseringer af tre forskellige tv-julekalendere, så lidt forandring ville måske også fryde?

(Michael Søby)