BILLES BEKYMRING

★★★☆☆☆

Det gæstfrie teater ZeBU på Amager har denne gang lukket dørene op for teater [døgdi] og deres børneforestilling "Billes bekymring".

Sproget i forestillingen forekommer ikke specielt børnevenligt, selv hvis man har boet på Amager, men når en af de formodede pædagoger i salen siger "slå røven i sædet" til en af de små poder i salen, så bliver man pludselig nervøs for omgangstonen på "lorteøen", som Amager noget ucharmerende blev kaldt engang. Stykkets vikar bekræfter i al fald alle fordommene, og man forstår i den grad godt, hvorfor Bille ikke vil med ham på lejrtur.

De sympatiske intentioner om omsorg for bekymrede børn drukner lidt undervejs i det ujævne manuskript. Vi får at vide fra start, at der er to, der spiller Bille plus en fortæller, men dramatikeren

Josephine Eusebius vælger alligevel at gøre fortælleren til Bille undervejs, hvis bliver noget dramatisk rod, og man mærker tydeligt, at ungerne herefter hæftes af.

Mathilde Eusebius agerer fortæller med en vis myndighed, og Ida Nørfelt Lund er bedst som en lille læspende dreng. Mest poetisk fremstår dog Morten Kjær (der også lyste op i "Erna går i krig", da Kolding Teater gæstespillede ved Mungo Park i Allerød). Også børnene elsker ham, når han henvender sig til dem.

Johan Sarauws ikke helt egale iscenesættelse får efterhånden historien til at samle sig, men man forlader teatret med følelsen af, at denne forestilling faktisk kunne være blevet bedre, hvis man havde finpudset manuskriptet – dramaturgisk og i særdeleshed sprogligt, inden man gik i gang.

(Michael Søby)