SWAN SONG

★★★★★☆

Udo Kier startede sin filmkarriere i temmelig kulørte gyserfilm, men takket være sin medvirken i kultklassikere som "My Own Private Idaho" samt småroller i diverse Lars von Trier-film fandt han sin helt egen niche i filmbranche.

Instruktøren Todd Stephens, der tydeligvis har rødder i den mere campede del af bøsse-miljøet, formår på bedste vis at udnytte den aura, som Udo Kier til stadighed har. Rollen som den flamboyante frisør Pat Pitsenbarger, der ikke kan dy sig for et sidste comeback, er en gave til den tyske skuespiller.

Udo Kier sammenfatter alt, hvad han kunne og kan, i denne hovedrolle. Hans livs bedste. Og resultatet blev et frækt, flot og vemodigt portræt af en stolt gammel bøsse, der tydeligvis har prøvet lidt af hver, men som ved gud ikke har stillet stilletterne endnu. Udo Kier formår at give ham slagfærdighed, lune og en vis værdighed, som gør at vi hepper på ham lige til det sidste.

Undervejs møder han sin elskede rivalinde Dee Dee – præcist gestaltet af Jennifer Coolidge, der vandt vore hjerter i diverse Christopher Guest-komedier, eksempelvis "Best in Show". Coolidges rolle er desværre ikke noget videre, og vil man i højere grad have en fornemmelse af talentets omfang, bør man snarere tjekke streaming-serien "The White Lotus".

Sørme om den tidligere TV-stjerne Linda Evans, der agerede Krystle i TV-serien "Dollars" ("Dynasty"), ikke gør et højest uventet comeback i en lille men vigtig rolle, som hun tilmed synes velvalgt til.

SWAN SONG er ikke stor filmkunst i gængs forstand, men den har en oprigtighed, der trodser enhver form for bornerthed, og får filmen til at skille sig ud i de danske biografers repertoire. Ligesom sin hovedkarakter Pat Pitsenbarger og sin hovedrolleskuespiller Udo Kier er den en original, der insisterer på at være sig selv.