RESPECT

★★★★★☆

Aretha Franklin var en af de mest hædrede sangerinder i USA og dokumentaroptagelsen af hendes mest succesfulde plade, gospel-albummet "Amazing Grace" fra 1972, fik endelig dansk biografpremiere sidste år.

Nu følger så Liesl Tommys stort opsatte og næsten to-en-halv-time lange portrætfilm om "The Queen of Soul". Filmens titel, "Respect", henviser til et af hendes største hits, og vi følger den berømmede sangerinde, fra hun som lillepige optræder foran sit idol Dinah Washington til hun vender tilbage til sine rødder for at bekæmpe sine dæmoner og genvinde sit selvværd.

Audra McDonald og Forest Whitaker er begge glimrende som Arethas forældre, og i tilgift får vi fine birolleindsatser af Marlon Wayans (som tvivlsom kæreste Ted White), Mary J. Blige (som den lunefulde Dinah Washington) og Kimberly Scott (som beskyttende bedstemor).

Men opmærksomheden samler sig naturligvis om Jennifer Hudson i rollen som Aretha Franklin, der selv nåede at pege på Jennifer Hudson til rollen. Hudson vandt for en del år siden en Oscar for sit emotionelle spil i "Dreamgirls", og har siden kæmpet med at holde gang i karrieren. Men her har hun sin bedste rolle og forstår at honorere den. Hun kan tilmed synge sangene, så føler sig overbevist om, at Aretha ville være tilfreds.

At filmen i passager også er ganske kritisk overfor Aretha synes blot at være i hendes ånd, og hendes alkoholproblemer bliver ikke fejet ind under gulvtæppet. Til gengæld kanoniseres hun nærmest på de afsluttende rulletekster, inden vi får lov til at nyde den rigtige Aretha Franklin i en af hendes sidste triumfer i Washingtons Kennedy Center.

Man har lige nu svært ved at se, hvordan årets Oscar for bedste kvindelige hovedrolle kan undgå at havne i favnen på Jennifer Hudson, men der er naturligvis lang tid til endnu.

(Michael Søby)