SUPERNOVA

★★★★☆☆

Harry Macqueen har både skrevet og instrueret noget så sjældent som en anderledes kærlighedsfilm. Hovedpersonerne er et homoseksuelt par, men for en gang skyld er fokus ikke på seksualiteten men på kærligheden.

Pianisten Sam og forfatteren Tusker har dannet par gennem 20 år og er nu på deres sidste rundrejse i England for at Tusker kan få taget afsked med familie og venner i Sams hjemland. Tusker er nemlig dement i et tidligt stadie, så hvert minut tæller – også i forhold til Sam. Men stemningen på turen ændrer sig, da det går op for dem, at de har to vidt forskellige opfattelser af, hvordan turen bør ende.

SUPERNOVA er en velskrevet film, der også kunne egne sig til teater, men så ville man dog gå glip nogle dejlige engelske landskaber på det store lærred.
SUPERNOVA kræver også to store skuespillere, men det har den heldigvis også i Colin Firth og Stanley Tucci.

Colin Firth brød faktisk igennem i et andet homo-drama, "Landet uden nåde" ("Another Country") helt tilbage i 1984, og spillede også hovedrollen i Tom Fords bøssefilm "A Single Man" forud for Oscar-triumfen i "The King’s Speech". Som Sam i "Supernova" føjer han endnu en fin præstation til de efterhånden mange.

Stanley Tucci har især gjort sig bemærket i markante biroller og opnåede da også en Oscar-nominering i birolle-kategorien for en skurkerolle i Peter Jackson makabre "The Lovely Bones" med en ung Saoirse Ronan ("Brooklyn") i front. Tucci huskes dog også for sit samspil med store damer som Emma Thompson og Meryl Streep i film som "Dommerens valg" og "The Devil Wears Prada", og kan snart ses som Chevenchy i "The Man Who Saved Paris". Stanley Tuccis præstation i SUPERNOVA må dog foreløbig regnes som karrierens bedste filmpræstation, og havde fortjent en Oscar-nominering tidligere på året.

SUPERNOVA er heldigvis ikke mere anderledes end at alle vil kunne nikke genkende til de følelser, vi møder. Skal man anke noget, må det være, at også denne film synes at være mest loyal overfor den døende fremfor den kommende efterladte. Men så har vi stadig noget til gode.

SUPERNOVA må dog stadig betragtes som det bedste filmtilbud i Pride-ugen. Også for heteroseksuelle.