PAPICHA

★★★★☆☆

Titlen PAPICHA er algerisk slang for "babe", og den unge algeriske kvinde Nedjma må finde sig i dette tilråb fra diverse mænd, der gerne vil i kanen med hende. Året er 1997, hvor islamiske terrorister gjorde hverdagen utryg for mange algierer, ikke mindst kvinderne.

Men mørklagte kvinder tog også rundt i lokalsamfundene for at true de kvinder, som de mente kastede skam over kvindekønnet. Den unge Nedjma er dog fast besluttet på at lave et modeshow, koste hvad det vil – og hun kommer også til at betale prisen for sit mod.

Instruktøren Mounia Meddour formår hele tiden at være loyal med Nedjma, selv når hun lover sin tilbeder aldrig at bede ham om noget igen, for så i næste sætning at kræve, at han kører hende hjem.

Samtlige medvirkende bidrager til det smukke resultat og Lyna Khoudri er decideret et fund i rollen som Nedjma. Skønhed og kampvilje forenes i hendes lille krop, og hendes øjne dirrer af desperation, når kroppen er for udmattet til at reagere.

Så snyd ikke dig selv for at møde PAPICHA, månedens film i Cinemateket. Et ganske originalt portræt af kønskampen i Algeriet, en nation, man stadig har svært ved at anse for moderne, når man oplever landet fra et feministisk perspektiv.