FRIHED

★★★★★☆

Tim Rushton gør et vitalt comeback som koreograf med forestillingen FRIHED i Skuespilhuset. Med en farverig flok unge dansetalenter til sin rådighed folder han på nænsom vis begrebet FRIHED ud i et sanseligt bevægelsessprog, hvor alle kan og vil være med.

FRIHED er samtidig første del af trilogien Projelt DanseDrømme producet af BalCon med Anette Abildgaard som kunstnerisk leder, og man mærker livslysten vælte ud af de unge – ikke mindst når de danser i flok.

Interviews med de 24 dansere på Mellemgulvet (Skuespilhusets næststørste scene) danner grundlaget for forestillingen, både koreografisk og verbalt, og vi hører de unges personlige historier, mens vi ser dem danse. Vi mærker tvivlen i forbindelse med kønsidentitet, størrelse og etnisk baggrund, men vi fornemmer også, hvor værdifuldt samværdet i et rum, hvor intet kan være forkert, har været for de unge.

Gert Østergaards medrivende musik rammer de unge lige der, hvor de er nu, og Maja Brix har i bogstaveligste forstand vendt vrangen ud af gamle jakkesæt, så foret i et trist jakkesæt pludselig bliver til vinger.

Netop fordi de unges problemer bliver taget alvorligt, virker dansen så meget desto mere frigørende, og symboliserer netop den frihed, som mange unge mennesker længes efter i andre sammenhænge. Det er Tim Rushtons fortjeneste, at samtlige medvirkende tager sig fordelagtigt ud, og den smittende livsglæde, der strømmer een i møde i den forløsende slutning, er ikke til at tage fejl af.
FRIHED bliver således en af de mest opløftende danseforestillinger i 2021.

(Michael Søby)