PERSISKE LEKTIONER

★★★★☆☆

Den ukrainske instruktør Vadim Perelman huskes stadig for den 17 år gamle spillefilm "House of Sand and Fog", der rummede stærke Oscar-nominerede præstationer af både Ben Kingsley og Shohreh Aghdashloo.

Derfor er der også god grund til at imødese han seneste værk "Persiske lektioner", en russisk/tysk co-produktion, hvor der tales hele seks forskellelige sprog. Foruden fransk, tysk, engelsk, italiensk og farsi også en form for volapyk, der ikke desto mindre giver mening i den efter sigende autentiske historie.

Handlingen udspiller sig under 2. verdenskrig i det krigshærgede Frankrig, hvor tyskerne har overtaget magten. En jødiske mand ved navn Gilles (bevægende fremstillet af den argentinske César-vinder Nahuel Pérez Biscayart fra aids-dramaet "120 slag i minuttet") arresteres af SS-soldater og transporteres til en KZ-lejr.

I håb om at undgå de lidelser, som ramte så mange andre jøder på den tid, udgiver han sig for at være perser, og en af lejrens ledere, Klaus Koch søger netop efter en person, der kan lære ham farsi. Den tyske officer har nemlig planer om at åbne en restaurant i Teheran, når krigen engang er forbi.

Klaus Eidinger, der var myndig rundviser i den Oscar-nominerede "Værk uden skaber", får denne gang menneskeliggjort en rolle, der godt kunne være endt som ren karikatur. Også den tyske skuespiller Jonas Nay formår at markeres sig som Max, den mest emsige af de tyske soldater, og som hans mere debile kollega genkender vi David Schütter, der snart kan ses i "Supernova".

PERSISKE LEKTIONER nøjes ikke med at fænge, men får også en overraskende drejning til slut, hvor det fiktive sprog, som Gilles lærer officeren, alligevel giver mening. Man føles sig således overbevist om, at også PERSISKE LEKTIONER viser sig at være langtidsholdbar om 17 år.