PAGTEN

★★★★★☆

Bille August er tilbage – og det er der også denne gang god grund til at glæde sig over. Få dansk instruktører i øjeblikket har hans evne til at kravle ned i en tidslomme og bringe indholdet frem i i lyset, hvor det hører hjemme.

PAGTEN tager udgangspunkt i Thorkild Bjørnvigs hovedværk af samme navn, hans selvbiografiske roman om hans pagt med Karen Blixen. Bogen har tidligere dannet grundlag for en bemærkelsesværdig teaterforestilling på Det Flydende Teater, og tager sit udgangspunkt efter "Mit Afrika"-eventyret jvnf. Sidney Pollacks’ Oscar-belønnede film.

Karen Blixen (en majestætisk Birthe Neumann) er vendt tilbage til Danmark, og den 63-årige feterede men sygdomshærgede forfatterinde sender bud efter det 30-årige digtertalent Thorkild Bjørnvig (fint og følsomt spillet af Simon Bennebjerg) under påskud af, at hun har fået hans seneste udgivelse anbefalet af en veninde. Hun tilbyder at hjælpe den unge forfatter, så han kan få arbejdsro til sin kunst.

Snart forlader han konen Grete (bevægende fremstillet af Nanna Voss) for at flytte ud til Karen Blixen på Rungstedlund. Karen Blixen, der er helt klar over, at hendes dage med fysisk nærkontakt er ovre, foreslår ham at rejse udenlands og få en affære. Også på den front følger han hendes råd, sådan som deres indbyrdes pagt dikterer det, men de private konsekvenser har han ikke taget højde for.

Christian Torpe har tydeligvis researchet grundigt forud for manuskriptskrivningen, og resultatet er da også blevet hans bedste manuskript til dato, fordi man fornemmer Blixens sjæl i filmens univers og i særdeleshed i hendes replikker.

Birthe Neumann har omlagt sin stemme, så den rummer både mystik og hemmeligheder, men sandelig også dybde og smerte. Af alle Birthe Neumanns mange filmtriumfer må dette regnes for den største.

Man forstår godt Blixens betagelse af den unge Bjørnvig – i Simon Bennebjergs skikkelse. Han udstråler i sandhed sjælens renhed, og aner tilsyneladende ikke, at det netop er hans sjæl, der er i færd med at blive fordærvet.

Den ene af Bille Augusts skuespillerdøtre, Asta August ("Sygeplejerskolen") agerer smukt i en lille men vigtig rolle som Benedicte, kvinden der for en tid blive Torkild Bjørnvigs trøst. Også Mikkel Kjærsgaard Stubkjær som Torkild Bjørnvigs lille søn Bo viser sig at være en lille hjerteknuser.

Bille August har i den grad styr på tropperne i dette fascinerende kærlighedsdrama, der er mageløst smukt fotograferet af Manuel Alberto Claro.

PAGTEN kan dog også opleves som en hudløs ærlig skildring af smertefulde klasseskel og et psykologisk drama om sjælens ubodelige ensomhed. Under alle omstændigheder fremstår den som årets hidtil bedste danske spillefilm.