BURNING

★★★★☆☆

Den sydkoreanske BURNING ("Beoning") er en sært dragende fortælling om klasseskel, jalousi og – måske – mord?

Instruktøren Chang-dong Lee fik for godt tyve år siden sit gennembrud i moden alder med "Green Fish" ("Chorok mulkogi"). Siden fulgte festivalfavoritterne "Oasis" ("Oasiseu"), Peppermint Candy ("Bakha satang") og "Secret Sunshine" ("Milyang") inden hovedværket "Poetry" ("Shi").

Sidstnævnte tog manuskriptprisen i Cannes og indbragte Jeong-hie Yun en lang række priser inkl. Los Angeles filmkritikkernes Best Actress Award for hendes uforglemmelige hovedrollepræstation.

BURNING handler om en ung nørdet mand ved navn Lee Jong-su (overraskende spillet af modellen Yoo Ah-in), der drømmer om at blive forfatter, men som har den ulempe, at han ikke forstår sig på livet. Da en ung pige (spøjst fremstillet af Jong-seo Jun) pludselig viser interesse for ham, bliver han forelsket i hende.

Han får til opgave at passe hendes kat. mens hun er bortrejst, men hver gang han er i lejligheden for at fordre katten, kan han ikke finde den og kun lortene i kattebakken vidner om dens eksistens. Både han og vi kommer i tvivl om kattens eksistens og om "katten" ikke blot fungerede som påskud for at tage vor naive hovedperson med hjem for at forføre ham.
Når han besøger hendes værelse for at fodre den tilsyneladende usynlige kat, bliver han i stadig længere tid, for billeder af pigen minder ham om hende. Han onanerer flittigt under disse besøg, mens han længselsfuldt kigger ud af vinduet.

Ellers tilbringer han tid på faderens nedlagte landsted, hvor kun en forsømt kalv vidner om liv. Den psykisk ustabile fader sidder i fængsel for et overfald, og sønnens ensomhed virker nu i mere end een forstand lammende.

Da pigen dukker op igen har hun en flot, selvsikker overklasse fyr med på slæb. Han spilles vittigt og samtidig øretæveindbydende af Steven Yeun, der allerede har opnået stor anerkendelse for sin indsats.

Men bag den pæne facade aner man psykopatiske træk og da pigen igen forsvinder og en kat pludselig dukker op i rigmandens lejlighed, nages vor hovedperson af et utal af følelser.

BURNING kan meget vel blande sig i det kommende Oscar-ræs og vandt den internationale kritikkerpris på årets filmfestival i Cannes.