DE GAULLE

★★★★★☆

Det er de færreste skuespillere, der med succes formår at spille havbiologen Jacques Cousteau og præsident Charles de Gaulle. Men den seks gange César-nominerede Lambert Wilson overbeviser endnu engang som en af de mest markante skikkelser i Frankrigs politiske historie.

Det er som om, at franskmændene har set Gary Oldmans Oscar-belønnede hyldest-portræt af Winston Churchill, og tænkt, at sådan en film må vi også ha’ om den mest markante franske skikkelse under 2. verdenskrig. Ironisk nok bliver filmen DE GAULLEs største svaghed også portrættet af den legendariske britiske leder, hvorimod skildringen af den politiske kompleksitet, der gik forud for DE GAULLEs overtagelse af præsidentembedet bliver filmens største force.

Lambert Wilson’ DE GAULLE får også på filmen kamp til stregen af veteranen Philippe Laudenbachs mesterlige skildring af DE GAULLEs rival Philippe Pétain, der gik ind for at samarbejde med Hitler.

Den evigt poetiske franske skuespillerinde Isabelle Carré sørger også for at portrættet af DE GAULLEs hustru står så klart og smukt, at vi forstår at den stærke idealistiske politiker også var et familiemenneske. I tilgift får vi fine birolleindsatser af Olivier Gourme, Catherine Mouchet og Félix Back.

Det kan i det hele taget undre, hvor lidt vi kender til DE GAULLE i filmisk henseende, men derfor er der også så meget desto mere grund til at gå ind at se denne stort anlagte biografifilm, der bør appellere til alle, der elsker "The Crown"-serien. For i DE GAULLE går underholdning og indsigt også hånd i hånd, og det er altså ikke nogen dårlig kombination.