MOTHER

★★★★★☆

Tidligere på året fik danske biografgængere mulighed for at se Parasite-instruktøren Bong Joon-hos gennembrudsfilm "Memories of a Murder" i de danske biografer. Nu er der mulighed for at opleve hans måske bedste film – med "Parasite" som en mulig undtagelse.

MOTHER ("Madeo") har en stærk kriminalindtrige i centrum. En mentalt handikappet ung mand anklages for mordet på en ung kvinde, men efter at være blevet svigtet af det juridske system i Korea, går den anklagedes mor selv på jagt efter den potentielle morder.

Won Bin gør indtryk som den anklagede søn, men det er den koreanske skuespillerinde Kim Hye-ja, der gør filmen uforglemmelig via en nærmest heroisk præstation, der stadig regnes for hendes bedste. Bong Joon-ho brugte fire år på at overtale hende til rollen som den lidenskabelige grænseoverskridende moder og har senere udtalt, at uden hende var der ikke blevet noget film.

Kim Hye-jas nærmest frygtindgydende skildring af grænseløs moderkærlighed indbragte hende ikke blot de største hædersbevisninger i Asien, men hun vandt også Los Angeles kritikernes pris som årets skuespillerinde, og hendes indsats rangerede blandt de allerstærkeste på verdensplan.

Bong Joon-hos stil er som altid ekpressiv og overraskende, og gensynet med MOTHER forekommer derfor uhyre kærkomment.