JEAN DE FRANCE

★★★★★☆

I mange år assoccierede man rollen som Jean de France med nyligt afdøde Steen Springborg, der opnåede et af en karrierens største højdepunkter som den frankofile nar på Det Kongelige Teater.

Nu gør cphculture.dks talentpris-vinder Nicolai Jørgensen rollen til sin på Grønnegårds Teatret. Med en overrumplende lethed – Jean de France ville formodentligt selv have brugt det franske ballet-udtryk "ballon" – danser Nicolai Jørgensen sig gennem forestillingen i sin helt egen verden. På godt og ondt hævet over det uhyre jævne folk, han stammer fra, efter 15 uger i Frankrigs land.

Tilsyneladende en fætter til Ludvig Holbergs egen "Erasmus Montanus", når det kommer til hovmod, men hvor Erasmus Montanus slog sine landsmænd i hovedet med latinen, er det snarere kunsten eller måske i endnu værre grad moden ("a la mode!"), som bliver Jean de Frances våben mod den danske åndløshed.

Iscenesætter Charlotte Munksø har sammen med Trine Wisbech stået for den festlige sproglige bearbejdelse, som man i bedste Jean de France-stil får ekstra meget ud af, hvis man har kendskab til fransk. Også den moderne brug af fransk musik passer storartet til netop denne udgave af JEAN DE FRANCE og det boblende veloplagte skuespillerhold gør teksten levende og relevant iført scenografen Karin Betzs overdådige kostumer.

Tina Gylling Mortensen er formidabel som Jean de Frances imposante moder, hvis frisure indikerer, hvor arveligt belastet hendes stakkels dreng egentlig er. Benjamin Kitters portræt af faderen til Hans Frandsen (undskyld – Jean de France!) mere end antyder, at han har måtte bære familiebyrden i en menneskealder. Tom Jensen har det helt rette format som skeptisk potentiel svigerfader til den frankofile unge mand.

Rosalinde Mynster charmerer som den skælmske og velsyngende skønhed, der får fordrejet hovedet på Jean de France og dermed udstillet hans dårskaber.

Læg dertil præcise underfundige indsatser af Jens Frederik Sætter-Lassen, Andreas Jebro, Jens Gotthelf, Carla Eleonora Feigenberg og Aske Hass Thorsen og du får en vidunderlig velspillet komedie, som vil forsøde sommeren i Odd Fellow Palæets have – næsten uanset vejrudsigten.

Man glemmer simpelthen regndråberne, når underholdningen er på så højt niveau anført af den sublime Nicolai Jørgensen.

(Michael Søby)