DET DER DRIKKER

★★★★★☆

Årets teater – i al fald ifølge Reumert-komiteen – blev Teater Momentum i Odense. Men der hviler man ikke længe på laurbærrene, men har allerede få dage efter premiere på en ny forestilling.

DET DER DRIKKER af og med Olaf Højgaard er ikke "Druk 2", men derimod en meget personlig men stadig fiktiv beretning om alkoholismen og dens væsen. Teksten, som Janek Szakowski har været dramaturg på, består af brudstykker, der tilsammen danner et mønster, som kan og skal ændre sig, hvis alkoholisten vil overleve.

Christian Lollike & Sigrid Johannesen har fungeret som instruktørkonsulenter på den 75-minutter lange forestilling. Også Lars Junggreen og Finn Hesselager har bidraget til det endelige resultat som kunstneriske konsulenter.

Med scenen møder vi en skrøbelig Olaf Højgaard. Han portrætter en mand, der fører sig destruktiv frem til diverse fester, indtil drømmepigen forlader ham. Så synker han for alvor ned i en mørk afgrund, der får Mads Mikkelsens druktur til at ligne en børnefødselsdag.

Olaf Højgaard opnår både fysisk og vokal variation undervejs, og hans karakters stadig stigende grad af skrøbelighed bliver åbenbaret for vore øjne. Vi aner et vis håb til slut, men intet synes sikkert, når man har med alkoholisme at gøre.

På trods af emnet mærker man også glimt af humor undervejs, uden at DET DER DRIKKER kommer til at ligne drukfarcen "Den grønne elevator". Vi fornemmer hele tiden den dybe alvor bag, selv når vi smiler af de mange groteske situationer og ordudvekslinger.

Olaf Højgaards tekst er muligvis mere fragmentarisk end godt er, men rummer samtidig en kerne af ægthed, der gør indtryk. Det skyldes ikke mindst, at skuespilleren på scenen er Olaf Højgaard selv.

Vi har før set ham i ekstreme roller, men det er som om at denne rolle har fået ham til at trænge dybere ned i sindet og resulatet udebliver ikke. Hans indsats i DET DER DRIKKER kan meget let opfattes som hans fineste, fordi han også rent sjæleligt stiller sig 100 procent til rådighed for sin rolle.

DET DER DRIKKER gæstespiller på Teatret S/H i København i 2022.

(Michael Søby)