DET FØRERLØSE MENNESKE

★★★☆☆☆

Forsøgsstationen på Vesterbro har i anledning af CPH STAGE fået besøg af intet mindre end DET FØRERLØSE MENNESKE.

Bag titlen gemmer der sig første del af en trilogi med titlen "Overlevelse i den nyere tid", hvori Det Olske Orkester sætter fokus på den digitaliserede verden og den måde vi lever i den. Et ambitiøst projekt, der tager afsæt i Edward Gordon Craigs ideer om ”Übermarionetten”: Den ideelle skuespiller – uden behov og initiativer – kun styret af diktater udefra.

Den dygtige mimer Øyvind Kirchhoff agerer et ensom menneske fra den digitaliserede tidsalder, der føler sig hjælpeløs, da han havner i 60’erne uden de nødvendige sociale kompetencer.

Forestillingen vil gerne vise, hvad vi har mistet, men hans møde med 60erne får os altså også til at tænke på de fremskridt der er sket. De klodsede telefoner er væk, vi kan modtage post oftere – ikke kun når postbudet kommer og vi kan finde flere informationer på kortere tid via vores PC. Noget er givet gået tabt – jo, man kan godt savne et postkort, men mødet med 60erne har ikke kun den effekt, som synes at være intenionen bag projektet.

Mere vellykket forekommer Øyvind Kirchhoffs portræt af en identitetssøgende mand. Gradvist kommer vi også i tvivl – hvad er menneske og hvad er robot – og Øyvind Kirchhoff gør den menneskelige udvikling værd at følge.

Lotte Faarup har både været iscenesætter og dramatiker på denne første del af trilogien og Rolf Søborg Hansen fungerer både som dukkermager og scenograf.

DET FØRERLØSE MENNESKE præsenteres i samarbejde med Teater Katapult.

 

(Michael Søby)