KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER

★★★☆☆☆

På Nyhavns-teatret FÅR302 kan man bryste sig af en af teaterårets mest fascinerende titler, KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER. Bag den gemmer der sig ambitiøs men ikke altid lige vellykket politisk dramatik af gode folk som Julie Maj Jakobsen, Peter-Clement Woetmann, Joan Rang Christensen, Mikkel Trier Rygaard og forestillingens iscenesætter Anne Zacho Søgaard.

Som i Bertolt Brechts værker, hvoraf "Det tredje riges frygt og elendighed" tjener som direkte inspirationskilde for Anne Zacho Søgaards forestilling, formidles en del af teksterne i sang, og en trio af kapable skuespillere får vokal assistance af en solist fra Det Danske Drengekor (denne aften den fortræffelige Jonathan Beyer-Karlshøj ) til musik af Matilde Böcher.

Diskussionen i frokoststuen går i bogstaveligste forstand henover hovedet på een af de ansatte, der efterhånden godt forstår modstanden mod den politiske elite. Tilde Maja Fredriksen forsvarer hende med en underfundig humor i både ansigtsudtryk og gestik, og forbliver loyal trods det kontroversielle synspunkt.

Marie Lydie Nokouda og Brian Hjulmann er begge rørende i en hjerteskærende opbrudsscene, og i det hele taget lykkedes det skuespillerne at få det bedste frem i det ujævne men aldrig uinteressante tekstgrundlag.

Magthavernes moralske derut som Brecht fik at føle i sin samtid, mærker mange også i dag, hvor fundamentale humanistiske værdier står for skud – også rent sprogligt. Derfor bør man tage chancen med denne forestilling, fordi der er i al fald er stof nok til eftertanke.

(Michael Søby)