MALOUS JUL

★★★☆☆☆

Claus Bjerre har stået i spidsen for en række af de senere års kommercielt succesfulde men kunstnerisk værdiløse Far til fire-film. Derfor er det glædeligt, at han denne gang har valgt at bruge sin energi på en anden form for børnefilm end den serieproducerede.
Pigen Malou i MALOUS JUL er da også så langt fra det univers, som man kan komme, en rebel med affarvet hår og en flabet opførsel. Ingen af hendes plejefamilier har kunne styrre hende, men nu er hun endt i landlig idyl hos det ualmindeligt tålmodige par Leif og Bibi. Malou hader jul og tror ikke på nisser, indtil hun på loftet møder en formindsket Lars Ranthe i rollen som en sur gammel nisse.

Manuskriptforfatterne Claus Bjerre og Frederik Nørgaard synes at have mange gode intentioner bag filmen inklusive et forsøg på at forny den danske julefilm.

Men desværre er deres forsøg ikke helt vellykket. Alt for længe er Malou så utilnærmelig og usympatisk, men man simpelthen ikke forstår, at hun ikke blivet sat alvorligt på plads. Men når først små smil begynder at indfinde sig i Karla My Nordquists ansigt, tør vi op, selvom Malous skamløst egoistiske handlinger aldrig får os til at holde af hende for alvor.

Lars Ranthes vrissende nisse mangler i fatalt grad charme, og de specielle effekter (i særdeleshed live-action-scenerne med Lars Ranthe) går kun lige an.

Ulver Skuli Abildgaard er hyggelig som Leif, selvom hans dialekt synes at ændre sig en smule fra scene til scene. Efter et hav af småroller får Jytte Kvindesdal endelig en ordentlig birolle, som det varme og rummelige men også jaloux Bibi, og yder filmens bedste præstation.

Vi nyder også denne gang Stine Schrøder Jensen som hårdt prøvet lærerinde og der er også et gensyn med Sofie Stougaard, der var så rigtig i "Bornholms stemme", men som her må nøjes med en lidt utaknemmelig rolle.

MALOUS JUL indfrier desværre ikke forventningerne og egner sig i al fald ikke til små børn. Synd – for der er anslag til en god historie undervejs, men et ujævnt manuskript forbliver en forhindring.