HILLBILLY ELEGY

★★★★★☆

Ron Howard har udviklet sig fra talentfuld barnestjerne i populære 60-film som "The Music Man" og "Far, find dig en kone" til Oscar-belønnet instruktør af bl.a. Russell Crowe-filmen "Et Smukt Sind". Howards force som instruktør er da også skuespillet, som man bl.a. kunne se det i komedien "Parenthood" (også kendt som "Hele den pukkelryggede familie"), og også HILLBILLY ELEGY udmærker sig med hele to pragtpræstationer.

HILLBILLY ELEGY er en filmatisering af J.D. Vances roman, og følger tre generationer af "Hillbillies" – en ofte nedsættende betegnelse om bjergbefolkning i og omkring staten Georgia og hidtil regnet blandt Donald Trumps kernevælgere.

Ron Howard formår at lade os komme bag karrikaturerne og klicheerne, så vi forstår, hvorfor disse mennesker er blevet som de er blevet.

Amy Adams er datteren, der på grund af et betydeligt narkomisbrug og en generel desorienteret livsførelse har svært ved at tage sig tilstrækkeligt af sine børn. Hun er selv vokset op med en temmelig grotesk mor (Glenn Close), der satte ild på sin mand juleaften, mens datteren var til stede, men ironisk nok synes hun nu at være den eneste udvej for børnene, mens mor kommer på gode.

Amy Adams og Glenn Close anses med rette for de to skuespillerinder, som efterhånden må stå forrest i køen, når der skal uddeles Oscar. 13 Oscar-nomineringer har de til sammen, men stadig ikke statuetter. Det bør der laves om på ved den kommende Oscar-uddeling, hvor man kan argumentere for, at Amy Adams har den kvindelige hovedrolle og Glenn Close den store stjerne-birolle.

HILLBILLY ELEGY kan streames på Netflix, men Amy Adams’ og Glenn Closes præstationer fortjener at blive nydt på et stort lærred og for de hurtige er der heldigvis også mulighed for at se filmen i udvalget biografer i denne uge, så filmen rent faktisk kan kvalificerer sig til diverse prisuddelinger.