WHITNEY: CAN I BE ME

★★★★★☆

Der er ikke noget spørgsmålstegn efter det retoriske spørgsmål, der udgør filmens undertitel. For vi kender svaret. Nej, det kunne hun ikke, og derfor endte det, som det gjorde for Whitney Houston, hvis vi skal tro Nick Bloomfields opsigtsvækkende dokumentarfilm. Og det er det gode grunde til at gøre, for Bloomfield har samlet interviews og klip med sangerindens nærmeste og resultatet forekommer på een gangs opsigtvækkende og indlysende.

Moderen Cissy Houston erkender, at hun aldrig ville have accepteret, hvis Whitney var lesbisk og da hun i TV-showet "Oprah" bliver spurgt direkte, svarer hun tilsyneladende undvigende, at hun ikke ved det, men hendes kropssprog indikerer noget andet. Whitneys ex-mand Bobby Brown har i sin selvbiografi bekræftet Whitneys biseksualitet, og indset at Whitney sandsynligvis ville være i live i dag, hvis det ikke var kommet til et brud mellem hende og barndomsveninden Robyn Crawford, der i dag lever i et lesbisk forhold.

Whitney stammede fra New Jerseys ghetto, selvom man gjorde alt for at skjule det for at gøre hende mere spiselig for et hvidt publikum. Hun blev da også en af de mest succesfulde cross-over sangerinder nogensinde, men blev også buhet af ved en prisuddelling, der fortrinsvis hylder afroamerikanske kunstnere.

Filmen slår også fast, at Whitney Houston faktisk var stofmisbruger, inden hun mødte sin mand Bobby, som endte med at sætte en stopper for forholdet til Robyn, selvom han selv så andre kvinder.

Stofmisbruget begyndte også at præge stemmen, og Whitney kunne simpelthen ikke ramme de høje toner ved de koncerter, der bidrog til at forsøge hele familien. Hendes far, som hun altid var meget knyttet til, endte med at sagsøge hende for millioner, og Whitneys datter døde kort tid efter moderen af stofmisbrug.

Vi får naturligvis en række musikalske indslag, der bevidner Whitneys storhed og fald, og som minder os om, at Whitney Houston var andet end en narkoman. Men det billede, man tager med sig ud af biografmørket, er af en hvidvasket biseksuel pige, der voksede op i et barsk miljø med en ambitiøs religiøs mor i ryggen, og som aldrig fik lov til at være den, hun var.