AKIRA

★★★☆☆☆

Nej, Akira er ikke en dokumentarfilm om Japans til dato mest berømmede filminstruktør Akira Kurosawa ("Ikiru – At Leve"). Derimod venter der publikum en solid gang hektisk sci-fi-animation fra 1988 instrueret af Katsuhiro Ôtomo ("Steamboy").

Katsuhiro Ôtomo hører blandt de mest indflydelsesrige manga-instruktører og AKIRA anses for hans hovedværk. Men bortset fra nogle interessante motorcykler, der faktisk foregriber den tekniske udvikling, så har tidens tand gnavet grådigt i AKIRA.

Karaktertegningen virker underlig banal og skuespillernes betoner temmelig ensartede. Designet af det futuristiske Tokyo har dog sine storladne kvaliteter, og man føler sig næsten overbevist om, at instruktøren Ridley Scott har ladet sig inspirere af netop AKIRA til at skabe "Blade Runner."

Lydsporet er heller ikke uinteressant, og musikken fungerer fint i forhold til billederne, men man savner altså nogle karakterer, vi kan relatere til.

Er man til manga-animation, bør man naturligvis benytte denne mulighed for at se AKIRA på et stort lærred, men ellers bør man stærkt overveje at vælge "Sandheden", en anden film af en stor japansk instruktør og med selveste Catherine Deneuve i hovedrollen.