ERNA I KRIG

★★★★☆☆

Henrik Ruben Genz har atter filmatiseret en fortælling af Erling Jepsen, og det kan man roligt glæde sig til, for det har tidligere udløst glimrende værker som "Frygtelig lykkelig" og "Undskyld jeg forstyrrer". Også ERNA I KRIG er bestemt en seværdig film, men helt uproblematisk kan man ikke kalde den.

Trine Dyrholm føjer endnu en pragtpræstation til de mange som Erna, der i 1918 forklæder sig som mand for ligesom sin ikke alt for opvakte søn Kalle at drage i krig – i håb om at hun kan beskytte ham.

Men uanset hvor godt Trine Dyrholm hun spiller, så virker hun altså ikke 100 procent overbevisende som en af de nye rekrutter på kasernen. Handlingen forsøger også at tage højde for dette ved at lade landbetjent Meier (glimrende spillet af Ulrich Thomsen) beordre de øvrige rekrutter tavshed, men problemet er, at man ikke tror, at nogen vil lade sig overbevise om, at hun er en af de nye rekrutter.

I Trine Dyrholms mund bliver alle replikker hørbare, hvilket ikke nødvendigvis gælder for alle de øvrige i filmen, men man savner den sønderjyske dialekt. Det er simpelthen for let bare at lade Trine Dyrholm tale, som vi så ofte har hørt det før.

Sylvester Byder er ganske kær som Kalle, og Anders W. Berthelsen leverer en fin indsats som smeden, der ligesom de øvrige er havnet i kongens klær.

Rent teknisk fungerer filmen upåklageligt, og med ERNA I KRIG kan dansk film atter noteres for en succes.