MADKLUBBEN

★★★★★☆

Om det skyldes diverse corona-begrænsninger på vores rejseaktiviteter, kan være svært at vurdere, men man mærker i al fald en dyb længsel efter sydens sol, når man ser Barbara Topsøe-Rothenborgs MADKLUBBEN. Hun tager os med til Italien sammen med tre pragtfulde skuespillerinder, der får maksimalt ud af rollerne som livsveninder på madkursus.

Det er viduderligt endelig at se Kirsten Olesen i en filmhovedrolle igen – faktisk hendes første siden Bodil-triumfen i Bille Augusts debutfilm "Honningmåne". Som forsmået hustru, der kæmper med at finde et nyt ståsted i tilværelsen, finder hun en råstyrke, der vidner om talents format og det er ikke mindst hendes fortjeneste, at MADKLUBBEN bliver så meget mere end en banal komedie.

38 år efter at Stina Ekblad debuterede i en dansk film ("Thorvald og Linda"), er hun tilbage – og mere karismatisk end nogensinde. Hun har leveret fine birollepræstationer i danske film som bl.a. "Sekten", "Min fynske barndom" og "Skammerens datter", og var det kunstneriske midtpunkt i TV-serien "Krøniken". Men her får hun for alvor lov til at lyse som den lækre karrierekvinde, der har svært ved at erkende sin fiasko som mor.

Også Kirsten Lehfeldt er i sit es, og øser generøst af både nærværet og lunen som enken, der har svært ved at tro, at der er flere mænd til hende. Man forstår sandelig godt, at en fad Troels Lyby falder for hendes varme udstråling.

Rasmus Botoft og Mia Lyhne er morsomme som et par, der i grunden har rigeligt i hinanden, og instruktricens mor Judith Rothenborg – til hvem filmen er dedikeret – har en skæg birolle som farverig rivalinde med hang til havenisser. Hende ser vi gerne mere til i den to’er, som forhåbentlig kommer.

For hvor er det dejligt at opleve nogle gæve kvinder med livserfaring få lov til at bære en dansk film igen! Derfor – men også på grund af solskinnet og de appetitvækkende retter – fremstår MADKLUBBEN som et yderst attraktivt dansk filmtilbud.