DRUK

★★★★☆☆

Det er åbenbart kun Thomas Vinterberg, der kan få Mads Mikkelsen til at spille filmskuespil. Siden hans prisbelønnede indsats i "Jagten" har han primært fungeret som en slags danish product placement i diverse udenlandske film, mens flere af hans kvindelige kolleger og sågar hans egen bror har givet ham kunstnerisk baghjul. Derfor er det glædeligt nu at se ham i en rolle, der får det bedste frem i hans talent og hvor hans mumleri faktisk får en funktion.

I DRUK spiller han gymnasielæreren Martin, der sammen med tre kolleger beslutter sig for at undersøge alkoholens påvirkning af adfærd. Er alkohol selvudviklende og forløsende? De fire mænd (!) når sammen med Vinterberg til den konklusion, at det er alkohol faktisk, men at det naturligvis også kan have sin pris at erfare det. Den ene i gruppen dør faktisk, og de andre får problemer med selvkontrollen og privatlivet.

Men der stopper Vinterberg ikke. Han insisterer på en form for happy end, hvor de hårdprøvede kvinder tilsyneladende tilgiver deres mænd, og hvor Martin og de nyuddannede studenter danser sanseløst rundt med øldåser i hænderne. Timingen kunne næppe være dårligere i forhold til de corono-forbud, som hele landet lider under, fordi en del unge nægter at følge dem.

Man kan selvfølgelig vælge at se Vinterbergs hyldest til alkoholen som en provokation, men den virker først og sidst malplaceret – og det er altså ikke Vinterbergs skyld alene.

Udover Mads Mikkelsen kan man også glæde sig over Thomas Bo Larsen, der også har sin bedste filmrolle siden "Jagten".

Magnus Milang mangler derimod den fornødne dybde som skuespiller i rollen som den bøvede Nikolaj og forbliver et alt for langt stykke af vejen Magnus Milang. Bedre går det for Lars Ranthe som korlederen, der skjuler sit alkoholforbrug ved at slukke lyset.

Kvinderne har heller ikke denne gang haft Vinterbergs store interesse, og vi ville ellers gerne have set mere til Susse Wold i sin autoritære rolle som gymnasiets rektor. De øvrige kvinderoller bliver lidt modstræbende ofre.

DRUK er en film med mange kvaliteter, men den er blevet overhalet inden om af virkeligheden, og det er måske også det fornuftigste?