UD MED KNUD

★★★★★☆

Lillestorbyteatret ZeBU på Amager har i nogle få dage fået besøg af forestillingen UD MED KNUD – en co-produktion mellem Teatret Fair Play og Holbæk Teater. Det er en bemærkelsesværdig forestilling, der behandler et vanskeligt emne som kræft i børnehøjde og rammer tydeligvis plet hos børn på 10 år og opefter.

Michael Slebsager, der også var en glimrende Emil fra Lønneberg på Folketeatret, viser her en hel anden og mere følsom side af talentet i rollen som William, der bare gerne vil være ligesom andre børn. I en af de velintegrerede sange får Slebsager tilmed lov til at vise, at han også kan synge, når han låner stemme til Williams indre kvaler.

For William har en følgesvend, han kalder Knud, som følger ham, selv når han helst vil være fri. Knud er en personificering af den kræftsygdom, der til stadighed plager William, og som har det med at stjæle fokus.

Janus Elsig leverer en veloplagt præstation som den påtrængende og øretæveindbydende Knud, der har det bedst, når William har det dårligst. Maria La Cour og Albert Stein Ankerstjerne fremstår både søde og rørende som forældrene, som virkelig forsøger at beskytte William, men som i processen kommer til at bedrøve ham, fordi de ikke umiddelbart er helt ærlige.

Iscenesætteren Leiv Arne Kjøllmoen har skrevet forestillingens veldisponerede manuskript sammen med Henriette Vedel baseret på Jesper Wung-Sungs roman. Også Lisbeth Burians scenografi af metalstativer fungerer optimalt.

Men det er den hjertegribende historie og fire dygtige velafstemte skuespillere, der placerer UD MED KNUD som en af årets mest bevægende børneforestillinger.

(Michael Søby)