TENET

★★★☆☆☆

Efter den markante udsættelse af premieren på den nye James Bond-film, blev Christopher Nolans TENET kørt i stilling som filmen med sommerens størst blockbuster-potentiale. Nolan-fans vil givet hylde den, mens den for andre snarere bliver "mens-vi-venter-på-007-filmen".

Nolan flirter da også lidt med Bond-æstetikken, men er samtidig ude i et lidt andet og mere kryptisk ærinde. Ligesom i gennembrudsværket "Memento" leger han med tidsbegreberne og springer dristigt og ikke altid lige indlysende mellem fortid, nutid og fremtid. Plottet forekommer dog mere fortænkt end godt er, og humor får vi kun i glimt.

Visuelt fremstår TENET forbavsende jævn og en lille smule gammeldags, men den snørklede historie fortælles i en djærv effektiv fortællestil.

John David Washington har ikke plads til mange udtryk i sit skæggede ansigt, men som type er han ellers et interessant bud i en europæiske funderet action-film som denne. Det ligner næsten en Bond-audition, men mere lune og charme havde altså gjort underværker.

Elizabeth Debicki er god som – undskyld! – Bond-pige, og Kenneth Branagh lufter en upåklagelig russisk accent i rollen som hendes jaloux ex. Robert Pattinson tager sig nydelig ud i en markant birolle og en næsten ukendelig Aaron Taylor-Johnson lyser op.

Vi får også en enkelt scene med den dobbelte Oscar-vinder Michael Caine, der for godt 54 år siden lagde verden for sine fødder som kvindeforføreren "Alfie".

Havde det virkelig været en Bond-film, ville vi også være blevet forkælet med en ørehænger af en popsang, men i stedet får vi nogle meget udmattende trommerytmer undervejs, der når at trætte i en spillefilm på 150 minutter.

TENET er slet ikke nogen dårlig film, den forekommer blot mere prætentiøs, end det klæder genren. Det skal blive spændende at se, om de danske biografgængere er blevet så sulten efter underholdning, at de også på sigt tager filmen til sig.

Man kunne i al fald godt unde de danske biografer en utvetydigt økonomisk succes efter landets såkaldte kulturministers seneste bommert med hensyn til støtte.