MYSTERIET OM HENRI PICK

★★★★☆☆

De litterære traditioner i Frankrig – og i fransk film – fornægter sig ikke, og den ordglæde, man husker fra Eric Rohmers storhedstid, genkender man også i den romantiske kriminalkomedie MYSTERIET OM HENRI PICK.

Fabrice Luchini, der for et halvt århundrede siden medvirkede i Rohmers "Claires Knæ", er i sit es som Rouche, en arrogant boganmelder. Rouche vover på TV at stille spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig har skrevet årets store litterære sensation, der efter sigende er fundet i en gammel samling for uudgivne bøger. Tilsyneladende er forfatteren en afdød pizza-bager, der ifølge hans enke aldrig har læst en bog, men hvem er denne Henri Pick i virkeligheden?

Da kritikeren mister både job og hustru som følge af sin opsigtsvækkende tv-optræden, bliver han besat af tanken om at afdække MYSTERIET OM HENRI PICK.

Det er der kommet en lidt omstændelig men seværdig film ud af – båret oppe af veteranen Fabrice Luchini og en række dygtige skuespillerinder på sidelinien.

Filmens fineste scene indtræffer, da selveste Hanna Schygulla dukker op i en enkel scene og minder os om, at magien fra Fassbinder-klassikere som "Effi Briest" og "Maria Brauns ægteskab" er intakt.

MYSTERIET OM HENRI PICK bærer ganske passende præg af at være baseret på en roman, men den finurlige historie formår heldigvis også at holde os fanget på det store lærred, og instruktøren Rémi Bezançon står da som medforfatter til manuskriptet efter forlæg af David Foenkinos. Om man så ender med at tro på historien, kan meget vel være et spørgsmål om temperament.