THE KINDNESS OF STRANGERS

★★★★★☆

Lone Scherfig har lånt titlen til sin seneste film THE KINDNESS OF STRANGERS fra Tennessee Williams mesterværk "Streetcar Named Desire". Her hjælper en ukendt mand den slagne drømmerske Blanche Dubois (Vivien Leigh) op og ud, mens hun siger den udødelige slutreplik: "I’ve always been depending on the kindness of strangers" ("Jeg har altid haft brug for fremmede menneskers venlighed").

Stykket havde sin urpremiere i New York, hvor Lone Scherfigs film ganske passende udspiller sig, og hendes skildring af en række ensomme eksistensers hunger efter de mindste strejf af nænsomhed går lige i hjertekuglen.

Man kan mene, at filmen er for rodet, for lang og for omstændelig, men den er også vidunderlig på en skæv og skøn måde, og med et stort bankende hjerte for tilværelsens ufrivilige outsidere.

Lone Scherfig beviser atter, hvor nænsom en personinstruktør hun kan være, og får diskret spil ud af en række af sine stjernespillere. Zoe Kazan, Tahar Rahim, Andrea Riseborough og Caleb Landry Jones leverer alle præstationer uden mislyde, og i tilgift får vi den lune britte Bill Nighy samt vor egen Esben Smed i en lille rolle.

THE KINDNESS OF STRANGERS minder os om, at vi alle har brug for en smule venlighed for at klare en tll tider brutal hverdag, og at vi også selv skal huske at vise omsorg for andre. Det er ikke noget dårligt budskab ovenpå en svær coronatid.