A TALE OF THREE SISTERS

★★★★★☆

Den tyrkiske instruktør Emin Alper ("Beyond the Hill") imponerer med sit seneste værk A TALE OF THREE SISTERS ("Kiz Kardesler"), der skildrer de fortvivlende livsvilkår for tre søstre i Anatolien.

Søstrene mistede tidligt deres mor og blev herefter af deres far placeret hos fosterforældre og i au pair-jobs. Ingen af faderens aftaler med andre mænd synes dog at have båret frugt, for alle er de vendt tilbage til den fattige landsby – vel vidende at deres fremtidsudsigter nu er dystre. Faderen bebrejder dem, at de ikke har kunne udnytte deres chancer for et bedre liv, men trods forskellighederne aner man et bånd mellem de tre søskende.

Emin Alper giver os en helt usædvanlig indsigt i familiestrukturer og samfundsforhold i en forsømt del af Tyrkiet. De svimlende smukke landskaber tjener som skærende kontrast til portrættet af et forældet mandsdomineret samfund i opbrud.

Emin Alper får lutter fremragende præstationer ud af sine skuespillere. Cemre Ebuzziya spiller med værdighed den stolte Reyhan, der synes styret af sit begær og som ikke respekterer sin tilsyneladende enfoldige mand Veysel. Kayhan Açikgöz tegner et gribende portræt af ham, som en mand der vitterlig prøver at ændre sin situation. Men den sociale isolation har knækket ham og han ejer hverken de sociale kompetencer eller ktil at ændre sit liv.

Ece Yüksel er skræmmende god som den rebelske og selvdestruktive søster Nurhan og som lillesøsteren Havva fremstår Helin Kandemir som et under af skønhed – selv da hun på søsterens bekostning aner et håb forude.

Man aner en resignerende social indignation bag A TALE OF THREE SISTERS – månedens film i Cinemateket – vel vidende at forandringerne ikke er lige om hjørnet i denne del af verden. Men samtidig mærker vi også en kraft i det usynlige sammenhold mellem søstrene, der forhåbentlig bliver kilden til de forandringer, der tydeligvis er nødvendige.