JEANNE DIELMAN

★★★★★☆

Den fascinerende skuespillerinde Delphine Seyrig, der vandt pris i Cannes for Alain Resnais’ "Muriel", spiller titelrollen som JEANNE DIELMAN ("Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles"), en enlig mor i Belgien.

Instruktøren Chantal Akerman følger Jeannes daglige rutiner igennem tre døgn og skildrer således diverse husmoderlige ritualer med en skræmmende ro, der bevidst virker kvælende.

Hendes lidet inspirerende søn (Jan Descorte) foretrækker tydeligt at læse fremfor at konversere, og hans bidrag til samtalerne tyder også på en latent homoseksualitet, som han mor ikke virker videre interesseret i.

Hendes egen seksualitet begrænser sig til en erotisk kunde pr. dag, mens sønnen er i skolen. Selv da hun var gift, anså hun blot erotik som en detalje, og i grunden havde hun intet ønske om at blive gift, men ønskede blot at blive mor, og det blev hun.

Delphine Seyrigs hypnotiske stemme, der så ofte har gjort gode film endnu bedre, har desværre meget lidt at sige i betragtning af, at filmen varer ca. tre og en halv time. Hun er meget alene, men hun klager ikke, og måske er ensomheden også at foretrække fremfor et liv med en mand, man aldrig rigtig har elsket.

JEANNE DIELMAN er slet ikke den værste måde, man kan markere kvindernes kampdag på, og ligner ikke nogen anden film i det danske biografrepertoire lige nu.