QUEENS

★★★★☆☆

Teatergrad & danskdansk er atter engang gået sammen om at producere en skøn lille forestilling, der giver nye stemmer talerør.

Tre vitale skuespillerinder formidler den norsk-gambianske dramatiker Camara Lundestad Joofs rige sprogunivers. Vi oplever tre meget forskellige kvinder, der dog har mere end mørk hudfarve til fælles – ikke mindst en stille smerte, der til tider afstedkommer højlydte udbrud.

En af pigerne går rundt med en vrede i kroppen, men orker samtidig ikke altid at være en repræsentant for Black Power. En anden vil have lov til at have sin tro i fred. Den tredje kommer fra fattige kår men prøver at finde selvtillid gennem sin uddannelse – og med støtte fra veninderne.

Marie-Lydie Melono Nokouda, Amira Jasmina Jensen og Ellaha Lack rummer både sårbarhed og styrke – og heldigvis også så meget mere, at vi undgår alle klichéerne.

Det er netop i skildringen af pigernes fællesskab, at forestillingen har sine største kvaliteter. Fordi at den viser, at man trods forskelligheder mht. livsbaner, seksualitet, religion – og neglelængde! – sagtens kan være venner, hvis man viser hinanden rummelighed og opfører sig nænsomt.

Iscenesætter Sandra Yi Sencindiver har formået at skabe en nærgående og ligefrem forestilling, der indeholder progressive nye toner – og ikke kun musikalsk.

Forestillingen gæstede denne aften Karens Mindes kulturhus (også kendt som "sydhavnens slot") som del af en turné.

(Michael Søby)