2 PÅ TUR

★★★★☆☆

Den i Frankrig så berømte dramatiker og instruktør Samuel Benchetrit modtog i 2006 en Molière-nominering for sit stykke "Moins 2", som nu får dansk premiere under titlen TO PÅ TUR. Det er Folketeatret, der har fået den gode ide at sende forestillingen på turné med to garvede skuespillere i de bærende roller.

Peter Schrøder og Kurt Ravn spiller to døende mænd, der deler stue på et hospital, hvor de får at vide, at de har henholdsvis fjorten dage og en uge at leve i. Det kunne sagtens være blevet både trist og tungt, men i Geir Sveaass’ fintmærkende og fjerlette iscenesættelse bliver det snarere klogt og kærligt.

Marianne Nilssons enkle og elegante scenografi skaber fokus på skuespillerne, og det er i denne sammenhæng den helt rigtige løsning.

Kurt Ravn og Peter Schrøder får os til at mindes den ædle komiske duo Jack Lemmon og Walther Matthau, når de udveksler uforskammetheder eller blot deler deres forskellige opfattelser af livet. Et komisk parløb af høj karat.

Katrine Yde får lov til at vise, at der er spændevide i talentet i nogle småroller, og det klæder hende. Også Paw Henriksen får meget ud af sine figurer, som han fremstiller med varme og loyalitet.

Vi følger dem på en lille fælles tur, for selvom man er døende, behøver man ikke at stoppe med at leve. Undervejs møder de bl.a. en gravid kvinde og en mand, der lige har forsøgt selvmord.

Men liv og død smelter på forunderligvis sammen og man gør klogest i at anskue stykket som en moderne form for romantisk realisme. Det er f.eks. ikke tilfældigt, at stykket rundes af med et lille uddrag af "Onkel Vanja" af Anton Tjekhov – en af de største skikkelser indenfor den romantiske realisme.

Slutscenen er ikke blot en kærlighedserklæring til teatret men kan i ligeså høj grad ses som et kærlighedskys til kvinden i centrum, skuespillerinden.

Samuel Benchetrit mistede sin første hustru, skuespillerinden Marie Trintignant, da denne blev myrdet af hendes elsker, og Benchetrit danner nu par med Johnny Depps ex, den tidligere barnestjerne Vanessa Paradis.

(Michael Søby)