THE SOUND OF MUSIC

★★★★☆☆

Opera Hedelands nydelige men såre konventionelle udgave af en af de helt store musicalklassikere tager sig umiddelbart smukt ud på det udendørs amfiteater i naturskønne omgivelser lidt udenfor Roskilde. Lige indtil man får øje på de containere, der på uskøn vis flankerer scenebilledet, selvom et par store sorte klæder ville have løst det problem.

På trods af en ellers prægtig dekoration samt nogle træfsikre kostumer lever forestillingen ikke ganske op til forventningerne. Der synges nogenlunde, men spillet forekommer simpelthen for ujævnt – enten for fladt eller direkte ubehjælpsomt. THE SOUND OF MUSIC behøver altså heller ikke være SÅ gammeldags, så var der altså mere opfindsomhed at hente i Det Ny Teaters Reumert-belønnede opsætning.

Isabel Schwartzbach er en yndig men spag Maria og Morten Hemmingsen en rank men næsten enstrenget von Trapp. Så er der mere charme over forestillingens andet par, det tidligere balletbarn Juliette Schaufuss og Eventyrteatrets Mathias Hartmann Niclasen. Randi Winther som Frau Schmidt og Anne Suppli som Elsa supplerer med god replikbehandling, og Elsebeth Dreisigs fortolkning af Abbedissens store sang bliver det musikalske højdepunkt denne solrige eftermiddag.

Og så er der Tommy Kenter… I programmet står der, at han spiller Max, men i 1. akt forbliver han i næsten skræmmende grad Tommy Kenter – helt uden periodefornemmelse og tilsyneladende uden omtanke for andre end sig selv. Man kan ikke nægte ham en vis underholdningsværdi, men det koster på anden vis. I 2. akt mærker man i det mindste en tanke med karakteren, selvom det er rollen, der må indordne sig på at blive spillet af Tommy Kenter og ikke omvendt. Synd – for her var tilløbet til et seriøst portræt af en kolaboratør, der med livet som indsats forsøger at finde en balance mellem de østrigske og tyske interesser.

Men ellers fremstår Frank Rubæks udgave som såre konventionel. Som værk betragtet står THE SOUND OF MUSIC alligevel distancen – godt hjulpet af en hel hær iørefaldende sange. Men også fordi denne flygtningehistorie ikke er blevet mindre aktuel med tiden.

THE SOUND OF MUSIC rummer nemlig andet og mere end kitsch, og fortjener sin status side om side med Showboat, West Side Story, My Fair Lady og Cabaret som en af verdens bedste musicals.

Læg dertil en udsøgt madkurv med laks, kylling, kartofler, coleslaw, tomat salat, brød og cookie – og man har opskriften på en ganske dejlig sommer-eftermiddag.

(Michael Søby)