A HIDDEN LIFE

★★★★☆☆

Tre forgæves Oscar-nomineringer er det efterhånden blevet til for manuskriptforfatteren og instruktøren Terrence Malick. Men han vandt i stedet en guldbjørn i Berlin og guldpalmen i Cannes for henholdsvis "The Thin Red Line" og "The Tree of Life".

Siden gennembrudet med Richard Gere-filmen "Days of Heaven" har Terrence Malick beriget kloden med visuelt overdådige værker. Malick giver sig god tid og han fortæller oftest sin historie i billeder, hvilket kan drive action-fikserede tilskuere til en form for vanvid. Men når filmfotograferinger er af en så frapperende skønhed, som den stort set altid er i hans film, gør man klogest i bare at give sig hen og lade sig overvælde.

A HIDDEN LIFE kunne i lighed med de fleste andre af Mallicks værker have fortjent en Oscar-nominering for billedsiden. Umiddelbart en stillestående kærlighedshistorie om en mand, der nægter at kæmpe for nazi-Tyskland og derfor kommer i fare for at blive dømt til døden. Konen må ikke bare passe alle børnene, men også dyrker jorden med hjælp fra søsteren.

Men A HIDDEN LIFE vokser langsomt men sikkert i format, og man ender med at tilgive Malick en spilletid på næsten tre timer. Man ville dog ønske, at instruktøren Malick kunne overtale manuskriptforfatteren Malick til at skære mere end til benet, da det ville gavne det endelige resultat.

En intens August Diehl har trods sin hovedrollestatus relativt få replikker i denne engelsksprogede film, og man ærgrer sig lidt over, at Malick ikke har valgt at indspille filmen på tysk, da handlingen udspiller sig i den tysksprogede del af verden. På den front er vi altså kommet videre end "The Sound of Music"!

Valerie Pachner gør et vis indtryk som hans slidstærke viv og et gensyn med Matthias Schoenaerts er altid velkomment.

Karin Neuhäuser har nogle stærke udtryk som den forpinte svigermor og så må vi vinke farvel til Bruno Ganz, der forgylder rollen som dommeren, der skal afgøre vor hovedpersons skæbne. En rolletype, der ofte ender i karrikatur, men som Bruno Ganz formår at gøre til et menneske, som det så ofte er sket tidligere.

Også derfor vælger man at give A HIDDEN LIFE sine anbefalinger – vel vidende at det kan siges at være for omstændelig til at falde i alles smag.