OSCAR 2020: Kortfilmene

★★★★★☆

BEST SHORT FILM: – ANIMATION:

Den stærkeste og mest overraskende af kortfilms-kategorierne i år er Animations-filmene. Alle fem kandidater benytter sig af vidt forskellig teknik indenfor animation. Modelervoks, dukker, skitsetegninger, kunstmaleri og computeranimation mixes med forbløffende resultater og samtidig har alle historien en tyngde, der gør dem alle til værdige kandidater.

I “Dcera” (Datter) genoplever instruktøren minderne om den døende far.

Favoritten “Hair Love” formår at bringe humor ind i en historie om en lille piges håndtering af moderens sygdom.

Outsideren “Kitbull” er en kær fortælling om et venskab mellem to forsømte dyr, en kat og en hund.

Visuelt mest overdådig er “Memorable”, en smuk beretning om demens. Men måske er det kinesiske

“Sister”, der gør allerstørst indtryk. Ligesom årets bedste dokumentarfilm “One Child Nation”, der var med i opløbet om en Oscar-nominering, omhandler den de fatale menneskelige konsekvenserne af Kinas Et barns-politik. Her i en klar historie holdt i en enkel stil.

“Dcera” af Daria Kashcheeva *****

“Hair Love” af Matthew A. Cherry *****

“Kitbull” af Rosana Sullivan *****

“Memorable” af Bruno Collet *****

“Sister” af Siqi Song *****

BEST LIVE ACTION SHORT FILM:

Stærkest virkende er “Brotherhood”, der viser hvordan den hjemvendte søns besøg kan udløse en konflikt, der sprænger familien. Den hjemvendte søn har nemlig en overraskelse med hjem, og det er ikke alle familiemedlemmer, der kan håndtere den. Filmen har også en politisk relevans, der kan blive afgørende.

Mest charmerende blandt kategoriens kandidater er dog “Nefta Football Club”, der blander alvor og morskab med stor sikkerhed, hvilket gør den til kategoriens umiddelbare frontløber, og det forstår man godt.

“The Neighbors’ Window” må betegnes som den mest moderne af de fem kandidater, både visuelt og indholdsmæssigt. Et par ser et andet par elske i naboens vindue og det bliver starten til en konflik, der tager en overraskende drejning.

Fra Guatemala kommer “Saria”, en vred og målrettet film om en række institionsbørns dødsfald, der aldrig har fået juridiske konsekvenser for de ansvarlige.

“A Sister” kan ses som en komprimeret udgave af den danske film “Den skyldige”, hvor hele filmen omhandlede en persons forsøg på at redde en anden via en telefonsamtale – men denne gang med et kvindeligt twist.

“Brotherhood” af Meryam Joobeur *****

“Nefta Football Club” af Yves Piat *****

“The Neighbors’ Window” af Marshall Curry *****

“Saria” af Bryan Buckley ****

“A Sister” af Delphine Girard ****

Alle filmene kan ses i Cinemateket i dagene op til og efter Oscar-uddellingen.