AYKA

★★★★★☆

Samal Yeslyamova vandt nærmest selvfølgeligt prisen for bedste kvindelige hovedrolle på årets filmfestival i Cannes. Sammen med instruktøren Sergey Dvortsevoy skaber hun et af de mest rystende portrætter af kvinders livsvilkår, vi endnu har set på film.

Samal Yeslyamova fik som 19-årig sit gennembrud i 2008 via Sergey Dvortsevoys “Tulpan”, der blev belønnet med hovedprisen i Cannes filmfestivalens højt estimerede Un Certain Regarde-program.

Sergey Dvortsevoy har også selv skrevet og instrueret AYKA, der er inspireret af en avisnotits om en fødeklinik i Moskva. Der oplevede man i 2010, at 248 spædbørn blev forladt af deres mødre fra Kyrgyzstan.

AYKA giver et skræmmende overbevisende bud på, hvordan det kan komme så vidt – og tilmed i en familieorienteret kultur som den østasiatiske,

Samtidig fremstår filmen som en lysende klar social anklage i et samfund, som magthaverne for længst har mistet interessen for. AYKA må forsøge at klare sig som hun bedste kan i en isnende kold verden og hendes skæbne gnaver sig i vores sjæl, som kun dårlig samvittighed kan.

Cinemateket i København fortjener al mulig ros for at gøre AYKA til månedens film, men man kunne i den grad ønske at hele landet fik mulighed for at se dette uforglemmelige filmværk.