DRONNING INGRID ****
FORESTILLINGEN OM JULIANE ****
HOLLOW HEART ****
STUDIE UDI MENNESKEDYRET NO. 38:
HJERTEKVALER *****
UNDER BØLGERNE, OVER SKYERNE ****
VIKTOR PÅ MÅNEN *****
Årets afgangsfilm fra filmskolen er alle seværdige og tilmed opløftende vidnesbyrd om alsidige talenter.
Emilie Marloth Frøkjær har instrueret den stilfulde sci-fi HOLLOW HEART om en overbeskyttende kunstnerindes relation til sin datter, der lider en sjælden hjertesygdom. Men hvis hjerte er det i virkeligheden, der er hult. HOLLOW HEART byder på en pragtpræstation af Lotte Andersen som den selviscenesatte mor og er kendetegnet af en flot klinisk scenografi gengivet i rene kølige billeder og med en interessant lydside. Et konsekvent gennemført univers i en genre, der næsten synes udansk.
Katrín Björgvinsdóttirs DRONNING INGRID udspiller sig i den grad i nutiden og omhandler den tidligere så feterede Ingrid, der i en alder af 34 indser, at hendes liv ikke har formet sig, som hun ønskede det. DRONNING INGRID er tænkt, som 1. del af en TV-serie med manuskript af instruktørens selv og Mie Skjoldemose. Sofie Torps sprøde stemme danner en god kontrast i det pæne ydre, men det er især birollerne, der for alvor fænger. Simon Bennebjerg brager nu også igennem på film som Ingrids skødesløse ex, Tina Gylling er herlig som Ingrids småneurotiske mor og Marie Bach Hansen har sødme som Ingrids veninde.
FORESTILLINGEN OM JULIANE er baseret på instruktøren Mads Mengel og hans medforfatter Sara Isabella Jønssons ambitiøse og komplekse manuskript, der på bevægende vis blander fiktion og virkelighed. En mand iscenesætter en forestilling med udgangspunkt i minder fra et liv med en Alzheimersramte hustru. Men har deres minder nogensinde været identiske? Susanne Storm tegner et fint afdæmpet portræt af en kvinde, der gradvist mærker, at hukommelsen svigter.
Christian Arhoff var ikke kun en folkekær komiker fra dansk tonefilms barndom, men nu også navnet på manuskriptforfatter og instruktør på en af de mest helstøbte afgangsfilm i år, VIKTOR PÅ MÅNEN. Sammen med sin medforfatter Emil Millang har han skabt en historie om en ung kraftig mand, der synes at leve i sin egen verden, men som har behov, der rækker ud over privatsfæren. Nicolai Jørgensen får et gedigent filmgennembrud i titelrollen med en charmerende blanding af ungdommelig uskyld og poetisk naivitet som en særegen mand på sin første date.
I UNDER BØLGERNE, OVER SKYERNE tager Katrine Brocks os med til Grækenland sammen to meget forskellige veninder (forrygende spillet af Frederikke Dahl Hansen og Kristine Kujath Thorp). Den ene af pigerne skal genforenes med en feriekæreste, men det går ikke efter planen, og hendes humør svigter, mens veninden vil feste. Men hvem har det i virkeligheden værst? En sanselig og psykologiske spændende filmfortælling om venskab, der ikke er bange for at gå i dybden.
Selvom STUDIE UDI MENNESKEDYRET NO. 38: HJERTEKVALER synes inspireret af svenske film som Ruben Östlunds “De ufrivillige” og Roy Anderssons “Sange fra 2. sal”, er den et forfriskende bud på en ny slags danske film, og som sådan årets mest originale udspil fra filmskolen. En gennemført stiliseret verden kreeret af manuskriptforfatteren
Christian Bengtson og instruktøren Jacob Møller er befolket med interessante skuespillere som Nicolai Jørgensen, Olaf Johannessen, Simon Bennebjerg, Peter Plaugborg og Besir Zeciri. En ekstraordinær visuel oplevelse – også på grund af Stroud Rohde Pearces hypnotiske billeder.
Det skal bliver spændende at følge alle seks instruktører.