OSCAR KORTFILM 2019


OSCAR KORTFILM 2019

Cinemateket har igen i år fået den fortræffelig ide at vise samtlige Oscar-nominerede fiktionskortfilm – både indenfor animation og de såkaldte live action-kortfilm. Kvaliteten er atter høj, og ligesom hovedkategorien bedste film er der ingen indlysende favoritter.

Oscar shorts ANIMATION 18/2 kl. 17 + 25/2 kl. 19

ANIMAL BEHAVIOUR ****
BAO *****
LATE AFTERNOON ****
ONE SMALL STEP ****
WEEKENDS *****

ANIMAL BEHAVIOUR fra Kanada tager os med en til en gruppe-session for mentalt forstyrrede dyr af meget forskellig størrelse. En gris, en gorillaabe og en græshoppe er blot nogle af de dyr, der har behov for at dele deres problemer med andre, og det er der kommet en ret skør film ud af, der må betegnes som feltets umiddelbart sjoveste.

BAO har haft den fordel, at den er blevet vist som forfilm til en af sæsonens blockbusters, men det kan sandelig sagtens stå på egne ben. Det er nemlig en kær udviklingshistorie fra Asien med overraskende kulinariske aspekter.

Den irske LATE AFTERNOON er en af disse stilfærdige film, som Akademiets erfarne filmfolk ofte foretrækker. En gammel dame taber en kiksestump ned i sin te og det bliver udgangspunktet for en rejse tilbage til fortiden, da hendes datter var lille og lige ved at drukne.

Spillefilmene "First Man", der handlede om den først mand på månen, opnåede ikke helt så mange Oscar-nomineringer som forventet, men til gengæld har ONE SMALL STEP hentet sin titel fra et Neil Armstrong-citat. Filmen handler da også om en kinesisk/amerikansk pige, der arbejder så ihærdigt på at blive astronaut, at hun for en tid glemmer at værdsætte hendes nærmeste. Den korteste af de fem film er også en af de mest rørende.

Den mest originale af de fem korte animationsfilm – også rent visuelt – er den kanadiske film WEEKENDS, der udspiller sig i Toronto i 80erne. Gennem en lille drengs øje oplever vi, hvordan det er at være skilsmissebarn, der må skiftes til at være hos forældrene. En forunderlig film, der fanger melankolien hos et lille barn, der må søge trøst i fantasiens verden.

Oscar shorts LIVE ACTION 23/2 kl. 19.15 + 28/2 kl. 21.30

DETAINMENT ****
FAUVE *****
MARGUERITE ****
MADRE ****
SKIN *****

Man priser sig lykkelig for, at man ikke er et af de børn, der medvirker i årets Oscar-nominerede kortfilm. For det er nogle rædselvækkende gerninger, der udsættes for og man fatter egentlig ikke, hvorfor nogle forældre lader deres børn stille op til den slags.

I den dybt rystende irske kortfilm DETAINMENT møder vi to 10-årige, der anklages for at have myrdet en lille dreng. Filmen bygger på en virkelig historie, og er et særdeles kontrovercielt valg, fordi moderen til den døde dreng ikke er blevet kontaktet, inden man har lavet filmen, og hun har i stærke vendinger fordømt denne filmiske udlægningen af mordet, som hun mener er et forsvar for de to unge mordere.

FAUVE skildrer to gadedrenges leg, der går ud på at narre hinanden. Det ender på en tom byggeplads, da ulykken pludselig indtræffer med fatale konsekvenser. Heller ikke disse børn kan nemlig skelne sandhed fra løgn.

MARGUERITE er et bevægende portræt af en gammel kvinde, der på sit dødsleje beslutter sig for at afsløre en stor personlig hemmelighed. For ligesom datteren har også hun nemlig elsket en kvinde, da hun var ung.

MADRE skildrer en mor, der får en forfærdende opringning fra sin lille søn, der er på ferie med sin far. Drengen er alene på en øde strand, det er mørkt og hans mobiltelefon er næsten løbet tør fra strøm. Og pludselig er det en mand, der får øje på ham.

Denne lille spanske film er mere komprimeret og neglebidende spændende end DEN SKYLDIGE, hvor der også tales i telefon stort set hele tiden. Men man forstår sådan set godt, hvorfor det var denne kortfilm og ikke den danske spillefilm, der er med i det endelig opløb om en Oscar.

Men det kan meget vel blive SKIN, der løber med prisen, fordi den behandler et emne, som er oppe i tiden i USA og som også Akademiet har måtte slås med, nemlig rascisme. Igen følger vi en lille dreng, der tilsynelandende har kærlige forældre, men det viser sig snart, at deres opdragelsesmetoder er dybt kritisable. De lærer den lille dreng at skyde med gevær, og indgår tilmed væddemål med andre om, hvorvidt han kan ramme. Faderen provokerer og banker en sagesløs afro-amerikaner i et supermarked, men snart ser det for alvor sort ud for ham og den lille familie.

OSCAR-uddelingen finder sted søndag d. 24/2 2019.