CONGO

★★★☆☆☆

Med film som "Ti knive i hjertet" (1994), "Øyenstikker" (2001), "Blodsbånd" (2007) og "Kongen av Bastøy" (2010) har Marius Holst allerede slået sit navn fast blandt Norges mest alsidige instruktører.

Hans seneste film CONGO ("Mordene i Congo") er et sprogligt mix af norsk, engelsk, fransk og afrikansk (bl.a. lingala). Handlingen bygger på en sand historie om to eventyrlystne nordmænd ved navn Joshua og Tjostolv, der rejser gennem det østlige Congo i 2009. Deres chauffør findes myrdet og snart er de eftersøgt for mord.

Marius Holst har skabt en umiddelbart spændende men også ret konventionel beretning om forfulgte hvide mænd og hævntørstige afrikanere. Heldigvis punkteres nogle af klicheerne undervejs, og vi bliver ægte berørte af den afsluttende retsag, der slider på venskabet mellem Joshua og Tjostolv.

Man kan ikke helt frigøre sig for tanken om, at disse tankeløse mænd selv har en stor del af ansvaret for den situation, de er havnet i og ligesom i en aktuel politisk sag kvier man sig ved tanken om, hvilke enorme udgifter enkelte individers tankeløshed kan medføre for en hel nation.

Tobias Santelmann gør momentvis indtryk som Tjostolv, men det er gang på gang Aksel Hennie, en af Norges førende karakterskuespillere, som vi identificerer os med i hans frustration over at være havnet i en tilsyneladende uløselig situation.

CONGO havde givet fungeret endnu bedre, hvis afrikanerne i højere grad var kommet til orde undervejs. Nu danner de blot et stort uigennemtrængeligt fjendebillede og det bliver i længden ret kedeligt og synes at høre en anden tid til.